Varme i boligen
Vi har samlet al information om, hvordan varmen i din bolig fungerer, og hvad du skal gøre hvis varmen ikke virker. Du får også en række gode råd til, hvordan du sparer på energien og din pengepung.
Sådan tjekker du om din bolig er varm nok
For at finde ud af, om din bolig har en temperatur på 21 °C, skal du se på et termometer:
- Læg et termometer et sted i din stue, hvor det ikke bliver ramt af sollys
- Tjek termometeret efter 5 minutter
- Termometeret viser rummets temperatur
- Har du sat din radiator på 3, bør rummets temperatur være på omkring 21 °C.
Sådan indstiller du temperaturen i rummet

Indstil termostaten. Herefter behøver du ikke gøre mere – termostaten klarer resten og sikre en stabil temperatur i rummet.
Vi anbefaler, at du stiller din radiatorer på 3, hvilket svarer til en rumtemperatur på omkring21 °C.
Hvor varmt man vil have det i sin bolig er individuelt. Så hvis du gerne vil have det lidt koldere, skal du skrue ned, og vil du gerne have det lidt varmere skal du skrue op på indstillingshåndtaget.
Fælles og individuel varmestyring
I vores boligafdelinger er der enten individuel eller fælles varmestyring.
Fælles varmestyring betyder, at der er placeret en fælles varmecentral et sted i afdelingen.
Individuel varmestyring betyder, at man har sit eget fyr i boligen - dette kan være fjernvarme, naturgas eller varmepumpe.
Med individuel varmestyring kan du selv justere dit fyr, mens boligselskabet indstiller de fælles varmecentraler.
Sådan virker varmestyringen

Varmeanlægget i din bolig er automatisk. En føler uden på bygningen måler udetemperaturen og sender signal til varmeanlægget, som derefter tilpasser vandtemperaturen til radiatorerne.
Både i individuel og fælles varmestyring hæver varmeanlægget automatisk temperaturen på vandet til radiatorerne, når udetemperaturen (målt som gennemsnit over en kortere periode) kommer under et bestemt niveau. Der kan derfor godt være varme på i en kold uge i september, men ikke på en varm dag i oktober.
På vores fælles varmecentraler styrer vi efter en rumtemperatur på 20-24 °C.
Fordelen ved denne automatiske styring er, at det sparer strøm (cirkulationspumpe) og varme, når der ikke er tændt for varmen i perioder, hvor der ikke er behov for at opvarme boligen. Dermed bliver varmeregningen billigere for alle i afdelingen. På samme måde er vandet i radiatorerne ret lunkent, når der er 14 °C udenfor - og ret varmt, når det er frostvejr.
En anden fordel ved automatisk varmestyrring er, at du ikke behøver at tænde og slukke dine radiatorer afhængig af årstiden. Varmeanlægget og dine radiatorer slår automatisk fra, når det er varmt udenfor – også selvom din radiator står på 3.
Sådan tjekker du om din radiator eller anlæg virker
Har du mistanke om, at dine radiatorer ikke virker, kan du selv tjekke det. Det samme kan du, hvis du bor i en bolig med eget anlæg, som fjernvarme, naturgas eller varmepumpe.
4 gode råd til varme i boligen
1. Stil radiatorerne ens og spar penge på varmeregningen
Sørg for, at alle radiatorer står på det samme - fx på 3. Tænder du kun én radiator, skal den arbejde dobbelt så meget for at varme boligen op - og det koster ekstra. Kan du fx godt lide et køligt soveværelse, så luk døren, så de øvrige radiatorer ikke forsøger at varme rummet op.
Hold din radiator fri for møbler, gardiner og vådt tøj
En radiator fungerer bedst, når den kan komme af med varmen. Undgå derfor at bruge den til at tørre vådt tøj og sørg for, at der er luft omkring den. Så koster det ikke ekstra, og du undgår samtidig dårlig rumtemperatur og risiko for skimmelsvamp.
Træk gardinerne og persienner for om aftenen og natten
Når du trækker dine gardiner og persienner for om aftenen, er det med til at forhindre varmetab fra vinduerne. Om dagen skal du trække gardiner og persienner fra igen, så den sparsomme sol kan bidrage med varme til rummene.
Luft ud
Luft ud to-tre gange om dagen i ca. 5 minutter ved at lave gennemtræk. Både sommer og vinter. Hvis det er nødvendigt at lufte ud i længere tid, bør termostaten indstilles på stjernen.
Udluftning sænker CO2-nivauet i boligen og giver dermed et mere behageligt indeklima. Samtidig sænkes luftfugtigheden også, hvilket modvirker skimmel og gør boligen lettere at opvarme. Bor du i en bolig med indbygget ventilation i alle rum, er der ikke grund til at lufte ud. Ventilationsanlægget sørger for, at der hele tiden kommer frisk luft ind i din bolig.
Tryk på billedet og test din viden om varme i vores varmequiz:
Denne side er opdateret 15/09-2023