11/4-2016 Nyhed til alle

1000 energiprojekter på vej

Alle boligafdelinger får set energiforbruget grundigt efter. Det kan være Danmarks største boligenergitjek.

Energiscreening af alle boligafdelinger skal afdække alle de energibesparelser, det kan betale sig at gennemføre. Det kan medføre over 1000 energitiltag i de kommende år.   Foto: Jonas B. Whitehorn

Boligselskabet Sjælland har i en række renoveringsprojekter set, at det er muligt at bringe energiforbruget ned til en brøkdel og faktisk nå de mest ambitøse energiklasser. I en række kommende energiprojekter handler det nu om at finde de besparelser, der kan økonomisk kan betale sig.

Første skridt er, at 10 rådgivere nu er blevet prekvalificeret til at byde på energiscreening af samtlige af boligselskabets boligområder. Det er sket gennem et åbent udbud, hvor de mest kvalificerede er valgt. Når energiscreeningen er gennemført skal rapporterne ikke samle støv i skuffen. Frem mod 2020 forventer boligselskabet at sætte gang i op mod 1.000 energiprojekter og at investere mindst 50 mio. kr.

Udskiftning af gammeldags energisparepærer til LED-belysning sparer 80 % af energien, viser tal fra Hedeboparken i Roskilde. Den slags projekter skal nu sættes i gang i alle boligområder, hvor det kan betale sig.

Energimærker kan ikke bruges til at finde besparelser

Energikonsulent Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt forklarer, at det er de langsigtede besparelser, der er drivkraften. Derfor ser boligselskabet på den samlede opgave.

"Vores første skridt har været at fastslå, at vi ikke kan bruge de lovpligtige energimærker som beslutningsgrundlag for energibesparelser. Derfor skal vi ud og lave en egentlig energiscreening af ejendommene", forklarer Ulrik. "Energimærkerne giver os ikke et særlig godt værktøj til at tage stilling til energiprojekterne, derfor har vi udviklet en energiscreening, som både skal være mere grundig og som seriøst ser på hvilke projekter, der kan betale sig."

"Energimærkerne kan man sammenligne to forskellige bygninger med, ligesom når man sammenligner to køleskabe i hvidvareforretningen, mens energiscreeningen fortæller præcis hvad der kan betale sig på den enkelte bygning", uddyber Ulrik. 

Alligevel er han ikke urolig for at energiscreeningen viser, at der ikke er så meget at lave.

"Et meget, meget forsigtigt gæt er, at vi kan spare 20, måske 30 millioner kWh el og varme frem mod 2020", vurderer han.

Nye ventilationssystemer sparer strøm og store mængder varme. I Karlemoseparken i Køge er alle ventilatorer udskiftet, og samtidig styres ventilationen efter lejlighedens behov.

Udbud gør opgaven billig og effektiv

Boligselskabet er klar til at sætte handling bag rapporterne, og har reserveret en pulje på 50 mio. kr., hvor boligafdelingerne rentefrit kan finansiere energiprojekter med under 5 års tilbagebetalingstid. Det betyder at det bliver et meget stort antal projekter, der skal sættes i gang på ret kort tid. Derfor vil boligselskabet samle opgaverne i udbud, hvor det giver mening.

"Vi kommer til at se LED-belysning, ventilation, isolering af rør og udskiftning af pumper gå igen", vurderer Ulrik. 

"Når det giver mening, vil vi samle projekterne i større udbud. Det er vores erfaring at det skærer rigtig meget af prisen, og det gør jo lejernes besparelse større", konstaterer han.

Første boligområder er allerede på vej

Når rådgiverne er fundet, bliver de sat i gang med det samme. Allerede i 2016 forventer Ulrik, at der ligger rapporter på de første 60 boligområder og i 2017 følger yderligere 60 efter. Så er ca. halvdelen af boligselskabets boligområder gennemgået, og resten følger efter frem til 2020.

Selve energiforbedringerne bliver lagt ind sammen med de andre arbejder på ejendommen, så forbedringerne bliver så billige som muligt.

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør