8/1-2018 Nyhed til alle

Tag vare på det sociale i det almene

Kunstværk med den afrikanske savanne viser det skrøbelige. Vi skal tage vare på vores sociale DNA, mener Bo Jørgensen, og sætter ny retning.

Æg på savannen symboliserer det skrøbelige, men vigtige sociale DNA.   Olie på lærred: Jørgen Waring

Man kan nok ikke være uenig i at det kræver et vist kendskab til Sjællands geografi, hvis man lige kan udpege Ruds Vedby. Og herfra er der yderligere 20 minutters kørsel i det smukke istidslandskab til Saras hus.

Saras hus ligger ud til en gammel landevej forbi godset, en landevej der i dag er asfalteret, men har beholdt sine karakteristiske sving gennem skoven. Huset er et lille, hvidt skovhus, hvor kunstneren Jørgen Waring bor.

På væggen hænger utallige hjorte og vildsvin.

Fremme ved huset tager Jørgen Waring imod og viser ind i stuerne. Han er ikke bare kunstner. Han er også jæger. Det står klart med dusinvis af hjorte og vildsvin på væggen i den ene stue. På hver af dem står en polsk eller tysk by og et årstal. Strzelin, Polen, 79, JW.

Jørgen Waring er professionel jæger og har arbejdet i Kenya.

Det uberørte Afrika

I den anden stue hænger to bøfler, en hyæne, adskillige antiloper og en løve ligger på gulvet. Jørgen var i elleve år professionel jæger i Afrika, ansat af Kenyas wildlife department. Opgaven var at regulere vildtbestanden i de enorme naturområder. Det har givet ham et helt særligt forhold til Afrika.

"Altså, dengang i 60erne var Afrika jo totalt uberørt. Stammerne, som vi arbejdede sammen med levede i total harmoni med naturen og havde gjort det i tusindvis af år. De levede i pagt med naturen, der er hellig og dyrebar for dem. Man levede af naturen og passede på den", fortæller Jørgen Waring. Modsætningen er for ham menneskets grådighed og ødelæggelse af naturen. Den ser han mange eksempler på, men vender flere gange tilbage til den plastik, mennesker efterhånden har efterladt på alle dele af jorden.

Måske er det en plastikand

Billedet viser den afrikanske savanne. I det fjerne ligger bjerge i lav sol i himlens blå og purpur farver og solens gyldne. Savannesletten er i mørke, røde jordfarver. I forgrunden står to tørre, gamle træer på hver sin side for midten. De er en forlængelse af savennen og ét med naturen. Mellem dem ligger to æg, det eneste lyse på savannens røde bund.

Jørgen maler ikke noget han har set i virkeligheden. Hans arbejdsproces starter med at han forestiller sig billedet, en proces der ofte tager meget lang tid. Til sidst står billedet helt klart for hans indre blik, en proces han selv kalder billeddannende filosofi - imaginary philosophy.

Jørgen Waring gør sine billeder færdige for sit indre blik - en proces der ofte tager meget længere tid end at sætte dem på lærredet.

"Farverne er psykologiske, de har følelser. Det vækkes ubevidst, ligesom i musik", forklarer han. "Rødt er varmt og positivt. Rødt er solen og den røde jord, det er noget humant og positivt", beskriver han.

Det er her, han har placeret æggene. "Livet er skrøbeligt og sårbart. Æg er jo begyndelsen, livet, der starter."

"Og lige nu er landskabet jo uforurenet, men vi ved jo ikke hvad der er i æggene. Måske er det en plastikand!"

Rødt er varmt, humant og positivt. Det er både solens og jordens farve, mener Jørgen Waring.

Bo Jørgensen: Vi skal passe på vores æg

Boligselskabet Sjælland har i ti år arbejdet med at organisere sig bedre og at udføre alt arbejde mere effektivt og billigt. Det er ikke et arbejde, der stopper, men nu mener Bo Jørgensen at det er tid at vende tilbage til kernen, til boligselskabets sociale DNA.

"Vores sociale ansvar, vores fællesaktiviteter i afdelingerne og det gode naboskab. Det er alt sammen noget skrøbeligt, som både er utrolig vigtigt og forudsætningen for liv, men samtidig noget vi skal passe på og ikke tage for givet", mener han.

Derfor kommer Jørgen Warings billede nu på forsiden af boligselskabets regnskab. Det skal vise, at der bag regnskabets talvirkelighed ligger en social virkelighed.

"Vi er i en udvikling, hvor det ikke så meget er den enkelte afdeling, men byområder, der har identitet og skaber positive aktiviteter", vurderer Bo Jørgensen. "Det er fuldstændig tæt knyttet til det at bo alment og en helt afgørende del af vores ansvar."

Bestyrelsen vil styrke det sociale DNA

I øjeblikket bliver der lagt sidste hånd på udviklingsplaner for de enkelte boligafdelinger. Udviklingsplanerne samler de bygningstekniske, energimæssige og økonomiske hensyn i afdelingen for at skabe perspektiv og råderum.

Hen mod slutningen af året skifter boligselskabet spor, og der skal arbejdes målrettet med det sociale DNA, forklarer Bo Jørgensen. Det bliver en indsats, der både handler om aktiviteter og om at styrke den lokale forankring.

"Selskabsbestyrelsen vil både arbejde med fællesskab og trivsel på den ene side og med lokal forankring som den anden side af det sociale DNA."

"Det er en fælles opgave, for det nytter ikke at den ene afdeling gør en masse, og den ved siden af ikke gør noget. Det er derfor det er så vigtigt at tænke i boligområder", understreger Bo Jørgensen.

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør