19/2-2016 Nyhed til alle

Boligdirektør: Pensionskasser skal ikke lave ghettoer

Pensionsbranchen mener, at det er pensionisterne, der betaler for almene boliger i storbyerne. Groft unuanceret, mener Bo Jørgensen.

På det gamle skoleslagteri i Roskilde, skal der opføres både almene og ejerboliger. Blandingen af boligformer skal være en politisk beslutning, mener direktør i Boligselskabet Sjælland Bo Jørgensen, der afviser at det kun er op til pensionskassernes investeringsrådgivere at lave rigmandsghettoer.   Foto: Jonas B. Whitehorn

"Det siger sig selv, at pensionskasserne ville få et større afkast, hvis de ikke var underlagt krav om almene boliger. Ellers ville de kun bygge almene boliger, som de har været pålagt at gøre hidtil. " Det siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet i dag til Berlingske Business. Han mener at planlovens mulighed for at stille krav om almene boliger begrænser pensionsforeningernes afkast.


Læs også

Pensionsbranchen: Pensionisterne betaler for almene boliger


Direktør i Forsikring & Pension Per Bremer Rasmussen uddyber:
"Planloven betyder, at pensionsselskaberne køber grunde, som de pålægges at afstå op til 25 procent af til en lavere pris end markedsprisen. Det giver kapitaltab og rammer taxichaufføren i Herning og andre helt almindelige pensionsindbetalere," siger Per Bremer Rasmussen.

Det synspunkt er groft unuanceret, mener direktør i Boligselskabet Sjælland Bo Jørgensen.

Bo Jørgensen, direktør i Boligselskabet Sjælland mener, at det er vigtigt, at politikerne kan planlægge nye boligområder, så de ikke ender som rigmandsghettoer. Han afviser, at pensionister ender med regningen.



Boligselskabet Sjælland får ikke umiddelbart selv gavn af den såkaldte 25 %-regel, men bestemmelsen i planloven betyder, at der kan opføres billige almene boliger i områder i København og Århus, hvor priserne ellers er skruet langt højere op, end almindelige danskere kan betale.

"Den nuværende planlov gør det sådan set bare muligt for kommunerne at planlægge byen, så almindelige mennesker også har råd til at bo i den i fremtiden", siger Bo Jørgensen. Han afviser, at der er nogen der taber penge på byplanlægningen.

"Der er jo ingen, der taber penge her. Det handler om investorernes forventning til fremtiden, og der er det bare sådan, at investeringer i sin natur er usikre. Boligmarkedet går op og ned. Oliemarkedet går op og ned. Industrien går op og ned", konstaterer Bo Jørgensen.

Han mener, at det er helt naturligt at politikerne har mulighed for at planlægge de nye boligområder.

"Politikerne har ansvaret for at planlægge et nyt boligområde. Når de kan stille krav til størrelse, højde, energiforbrug, afledning af regnvand og meget andet, er det helt naturligt, at det også er en politisk beslutning om nye boligområder skal være rene rigmandsghettoer eller ej", mener Bo Jørgensen.

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør