18/2-2016 Nyhed til alle

Boligselskabet Sjælland ejer nu 10 katte

Nu er der godt nyt om projektet, der har sikret vildkatte i Æblehaven og Rønnebærparken gode katteliv.

En "genbrugskat" fra Roskilde Dyreinternat troner foran Wiemosen.   Foto: Jessica Damen (privatfoto).

For mange herreløse katte

FAKTA

Katte i Danmark

Der lever omkring 1 million katte i Danmark.
Heraf lever ca. 400.000 katte som herreløse.

En hunkat bliver kønsmoden allerede efter seks måneder og kan nå at få helt op til fire kuld killinger på et år.

Kun en brøkdel af de herreløse killinger overlever, og mange bliver spist af ræve.

Kattenes værste fjende er bilerne, der dræber ca. 70.000 katte hvert år.

Tilbage i oktober var områdeassistent Tina Kristensen med til at sætte gang i et nyt projekt i både Æblehaven og Rønnebærparken, der havde til formål at sikre bedre vilkår for de mange herreløse katte.

”Vi havde mange syge og dårlige katte. Folk fodrede dem, hvilket førte til, at der blev flere og flere katte, der ikke havde et godt liv”, siger Tina. ”De formerede sig med lynets hast, og vi måtte gentagne gange ringe til Kattens Værn og Dyrenes Beskyttelse for at få hjælp til kattene. Det var ikke nogen holdbar løsning”.

Beboeren Tonni Munk Sørensen fik idéen om et samarbejde med Kattens Værn, og projektet blev derefter vedtaget på et beboermøde. Alle vildkattene blev indfanget og undersøgt for sygdomme. De raske katte blev derefter steriliseret, vaccineret, øremærket og fik ormekur, så de kunne genudsættes i området.

Almene boliger til vildkatte

I alt var 10 katte friske nok til at blive genudsat, og Boligselskabet Sjælland fandt derfor fem foderværter blandt beboerne.

”Vi har også skaffet shelters, som er en slags læskure, hvor kattene kan søge ly og tryghed”, fortæller Tina.

To genudsatte katte fra projektet. I alt har Boligselskabet 10 genudsatte katte i området. Privatfoto: Tonni Munk Sørensen.

Boligselskabets katteværn holder området i balance

Genudsætningen af de 10 katte betyder også, at andre vildkatte holder sig væk, sådan at der ikke kommer for mange herreløse katte igen. En af årsagerne til problemet var, at kattene blev fodret, hvilket ikke løste det grundlæggende problem – men i stedet fik problemet til at vokse. Derudover betød fodringen, at der begyndte at komme rotter, som kunne mæske sig i madresterne.

”Nu hvor kattene har det godt, er der ikke længere problemer med fodring”, siger Tina.

Kattene i Æblehaven og Rønnebærparken er nu sunde og raske. Privat foto: Tonni Munk Sørensen

 Det kan betale sig på alle måder

Tina er meget tilfreds med projektet, der på kort tid har båret frugt.

”Jeg synes, at det er flot, når vi på så kort tid har nået alt det, og jeg er også glad for, at beboerne og ikke mindst de to bestyrelser har støttet så meget op om projektet”, fortæller Tina, der gerne vil slå et slag for, at andre boligområder kan gøre det samme. ”Det kan kun betale sig med indsatsen – både økonomisk og i forhold til kattene”.

”Med få midler har vi fået det til at køre, så jeg synes bestemt, at både tid og energi er givet godt ud”, tilføjer Tina.

Beboer Tonni Munk Sørensen, som er en af de fem foderværter, er enig i, at projektet har været en succes.

"Jeg kan virkelig se en forskel på kattene. De er trivelige, sunde og legesyge, og det er en fornøjelse at se kattene. Selvom der har været et stykke arbejde i det, har det virkelig været det værd. Jeg håber, at vores projekt vil inspirere andre til at tage ansvar for de mange herreløse katte i Danmark", slutter Tonni.

/krj

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør