4/10-2019 Nyhed til alle

Første spadestik til træ på Toppen

Onsdag blev første spadestik taget til Toppen i Trekroner. Her opfører Boligselskab Sjælland 67 boliger under Bolig-træ konceptet.

Onsdag tog borgmester Tomas Breddam og direktør Bo Jørgensen fra Boligselskabet Sjælland det første spadestik til Toppen, 69 nye almene boliger i Trekroner.   Foto: Lindskov

Den hastige udvikling af Trekroner som bydel i den østlige del af Roskilde fortsætter. Med etableringen af 2.500 boliger, flere end 5.000 indbyggere, butikker, erhverv, togstation og stisystemer har området de seneste 15 år været igennem en stor forvandling fra marker til en selvstændig bydel med egen identitet.

Nu tages endnu et skridt for udviklingen af Trekroner. Det sker med starten på opførelsen af det almene boligprojekt Toppen, der som navnet indikerer, ligger på en bakketop i Trekroner. Projektet består af 67 energi- og miljøvenlige boliger, der udformes som en ringbebyggelse med seks mindre blokke i tre etager og en bypark i midten af bebyggelsen, der skaber et attraktivt byrum for beboere og naboer.

Roskildes borgmester Tomas Breddam tog første spadestik onsdag og glæder sig til at følge udviklingen af det nye boligprojekt, der forventes klar til indflytning for beboerne primo 2021.

"Som borger i Trekroner har jeg set frem til dette byggeri længe. Ikke alene er det et flot byggeri, men den udbredte anvendelse af træ i byggeriet gør det også mere bæredygtigt. Det er en god bonus at få med, og jeg glæder mig til at følge byggeriet", siger borgmester Tomas Breddam, der var inviteret til at tage første spadestik sammen med Boligselskabets direktør Bo Jørgensen.

Pligt til at gå foran

Klimaforandringer og grøn omstilling er vigtigt for Boligselskabet Sjælland, som derfor har valgt at opføre boligerne i det bæredygtige byggekoncept Bolig-træ. Boligselskabets første Bolig-træ projekt ligger i Skademosen i Trekroner og var endda det første Bolig-træ projekt i Danmark. Toppen er Boligselskabet Sjællands andet Bolig-træ projekt, men flere planlægges.

"Som alment boligselskab har vi pligt til at gå foran med innovative løsninger og sikre, at grønne løsninger, sund fornuft og god økonomi går hånd i hånd. Og netop denne kombination er faktisk mulig, hvis man planlægger godt", fortæller direktør Bo Jørgensen fra Boligselskabet Sjælland og uddyber:

"Bæredygtighed er en del af vores strategi og skal tænkes ind i alle led, når vi bygger og renoverer. For vi skal passe på miljøet. Derfor er vi spændt på at følge udviklingen i Bolig-træ konceptet".

Gode planløsninger

Udover de klimamæssige fordele ved Bolig-træ konceptet, giver det også langt større frihedsgrader for arkitekterne. Konceptet gør det nemlig muligt for arkitekterne at udarbejde gode planløsninger, da elementerne kan udarbejdes i næsten alle mål.

"Boligerne kan således grupperes og forskydes, og dermed kan der skabes en arkitektur, der danner miljø på en måde, der tit savnes i nye bebyggelser", fortæller byggechef Per Bro fra Boligselskabet Sjælland.

Ikke kun på det miljømæssige, praktiske og æstetiske plan er der fordele. Også indeklimaet fremhæves som unikt i træbyggerier.

"En af de helt store fordele ved at bygge med CLT er, at indeklimaet er helt enestående, hvilket vi supplerer med at bruge allergivenlige materialer i videst mulige omfang", siger produktionsdirektør Rasmus Rømer Lausen fra Adserballe & Knudsen A/S, der står for opførelsen af både dette træbyggeri og Boligselskabet Sjællands øvrige Bolig-Træ boliger.

"Holdet bag denne aftale høster nu effekterne af den investering, som vi alle har lagt i at bygge med CLT, og vi har nærmest dagligt optimeret indtil nu. Boligselskabet Sjælland har udvist et stort mod med Bolig-Træ initiativet, og i al ydmyghed synes jeg, vores folk har udvist stor dygtighed", supplerer han.

Bolig-træ konceptet er udviklet i samarbejde med Adserballe & Knudsen A/S, Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S, Holmsgaard A/S Rådgivende Ingeniører og Thing Brandt Landskab ApS. Dominia A/S Rådgivende Ingeniører er bygherrerådgiver.

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør