15/3-2016 Nyhed til alle

Fritidsjobbet øger unges muligheder

Mange af Rønnebærparkens og Æblehavens unge er blevet tilbudt et fritidsjob, som har givet vigtige erfaringer på arbejdsmarkedet.

Projektleder for Boxen, Michael Lind Olsen   foto: Peter Frimer Tholander

En tidlig tilknytning til arbejdsmarkedet kan være afgørende

Siden foråret 2015 har et projekt mellem Roskilde Kommune og Boligselskabet Sjælland skaffet fritidsjobs til unge i alderen 13 til 17 år, der bor i Rønnebærparken og Æblehaven. Ifølge adskillige undersøgelser er der en tydelig sammenhæng mellem en tidlig tilknytning til arbejdsmarkedet og den senere grad af arbejdsmarkedstilknytning. Fritidsjobbet øger samtidig uddannelsesfrekvensen markant, og dermed kan fritidsjobbet være afgørende for den enkeltes fremtidsmuligheder.

”Det kan være rigtig svært at få foden indenfor, og vi ved, at op mod 20 pct. af en ungdomsårgang har svært ved at få et fritidsjob. Det vil vi rigtig gerne hjælpe dem med, fordi vi ved, at det har en stor betydning for de unges fremtidige muligheder i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. I sidste ende håber vi, at projektet kan medvirke til, at de unge får et bedre liv” fortæller Michael Lind Olsen, som er projektleder for fritidsjobordningen.

Fakta

Boxen hjælper unge i den skolepligtige alder i midlertidige ansættelser i eks. daginstitutioner og i plejehjem. Derudover rådgiver Boxen om almindelige fritidsjobs.

25 unge fra Rønnebærparken og Æblehaven er ansat i, eller har afsluttet, et fritidsjob, mens flere står på venteliste.

Mindst 60 pct. af alle unge fra bebyggelsen i alderen 13 til 17 år har været i kontakt med Boxen.

Op mod 20 pct. af en ungdomsårgang kan have svært ved at finde et fritidsjob. En af grundene kan være manglende netværk i familien.

Boxen holder åbent hver tirsdag kl. 15.00-17.30 i Det Grønne Hus, Æblehaven 74

Det handler også om netværk

Når den unge skal finde sig et fritidsjob, kan familiens netværk være en stor hjælp. Men hvis forældrene ikke har et stærkt arbejdsrelateret netværk, kan det være en barriere i jagten på et fritidsjob. Undersøgelser fra Danmarks Statistik peger også på, at når unge uden held forsøger at skaffe sig et fritidsjob, vil det påvirke deres fremtidige muligheder for arbejdsmarked-tilknytning negativt.  

”Projektet handler om at skabe rammerne for, at de unge får en tilknytning til arbejdsmarkede. Derfor er vi samtidig i gang med at hjælpe de unge, som nu leder efter ordinære fritidsjobs. Det gør vi ved at finde opslåede jobs og bruge vores eget netværk til at hjælpe dem med at komme til jobsamtale”, siger Michael.

Yaren på 15 år arbejder på Kristiansminde. I følge Yaren giver fritidsjobbet en læring, som skolen ikke kan give. Foto: Peter Frimer Tholander

Holdningen til fritidsjobbet har ændret sig

”Efter projektet nu har varet i næsten et år er det lykkedes os at skabe en holdningsændring. I starten var det en udfordring at få unge med i projektet, men nu får vi så mange henvendelser – selv fra børn under 13 år, som jo ikke er gamle nok til at kunne være med. Vi har med projektet skabt en positiv opmærksomhed om det at være i et fritidsjob”, tilføjer Michael.

Ifølge Roskilde Kommunes chef for Børn og Unge, Margit Næsby har fritidsjob-ordningen været en stor succes. ”Vi er nået langt flere, end vi først havde antaget, men vi tænker, at tilbuddet er ligeså relevant i andre boligområder i Roskilde, så vi synes det kunne være interessant at se på, om projektet kan bredes mere ud”, fortæller Margit.

/krj

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør