20/5-2016 Nyhed til alle

Gældsrådgivningen intensiveres

Med gældsrådgivningsprojektet er antallet af udsættelser faldet med 50 pct. Nu udvides ordningen.

Gældsrådgiver Gert Hadberg  

Mellem 2007 og 2011 steg antallet af udsættelser med 75 pct. i Roskilde, og i 2012 var antallet af årlige udsættelser oppe på 93. I 2013 indledte boligselskabet et nyt gældsrådgivningsprojekt for at forhindre de mange udsættelser.

”Vi konstaterede, at stadig flere lejere havde alvorlige udfordringer med at betale huslejen og var i risiko for at blive udsat fra deres bolig. Vi ønskede derfor i forlængelse af vores CSR-politik at tage et ansvar for at hjælpe lejerne i denne ulykkelige situation. En udsættelse har jo både alvorlige personlige omkostninger for den enkelte lejer og er et økonomisk tab for alle involverede parter”, fortæller udviklingschef Francisco Ortega.

Gældsrådgivningen gav pote, og i 2015 er antallet af udsættelser halveret. Derfor forlænges gældsrådgivningen nu til 2020 og udvides samtidig, så alle boligområder er omfattet af det gratis tilbud om gældsrådgivning.

FAKTA

Fra 2007 til 2011 steg antallet af udsættelser med 75 pct. i Roskilde.

Det årlige antal af udsættelser er faldet med 50 pct. siden projekts begyndelse.

Gældsrådgivningen udvides til og med 2020.

Den gennemsnitslige udgift ved en udsættelse er 55.000 kr. 

En hjælpende hånd i ryggen holder fogeden fra døren

Ifølge beboerrådgiver Gert Hadberg, der til daglig rådgiver beboere om økonomi, har projektet været en succes.

”Tallene taler for sig selv. Før projektet havde vi 93 årlige udsættelser i 2012, nu er vi nede på 47 udsættelser. Det er et tab hver gang, vi mister en beboer pga. udsættelse, så det er helt klart en fordel for både vores beboerne og os, at projektet nu forlænges og udvides”, fortæller Gert.

Sammen med blandt andet Roskilde Kommune arbejder Boligselskabet Sjælland sammen med beboerne om at finde den bedste løsning for den enkelte. Rådgivningen tager udgangspunkt i den enkeltes situation, og der fokuseres på at finde konkrete løsninger til en personlig handleplan. Et fælles løft bringer gode resultater, mener Gert.

”Gennem samarbejde med blandt andet kommunen kan vi nå flere og dermed sikre, at så mange så muligt får hjælp. Gældsrådgivningen giver flere muligheder til den enkelte, og det er helt afgørende, at beboeren selv er med til at finde den løsning, der er den helt rigtige for vedkommende”, fortæller Gert.

”Som gældsrådgiver kan man også bede mig om at være med til møder i kommunen på sagsbehandlingsplan. Det hele handler om samarbejde, og ved at række hånden frem, så løfter vi”, tilføjer Gert.

Fra 2007 til 2012 steg antallet af udsættelser markant. Fra 2013 blev Boligselskabet Sjællands gældsrådgivning iværksat, hvorefter antallet af udsættelser igen faldt markant. De blå søjler illustrerer antallet af udsættelser, mens den orange linje udtrykker antallet af udsendt rykkerbreve pr. år.

Udviklingen i antallet af udsættelser for Region Sjælland.

Gældsrådgivningen giver nye muligheder til unge

Foruden en stationær indsats, hvor beboerne har mulighed for at bede om hjælp, når der er behov, skal gældsrådgivningen også være forbyggende.

”Vi arbejder lige nu sammen med Danske Bank om en økonomi-kadetuddannelse. Vi vil give unge muligheden for at få indsigt i økonomi, så de både får noget på deres CV og en viden, der er vigtig for dem i deres fremtid. Jo flere unge, der bliver oplyst om økonomi, jo færre falder i Ikano-fælden. Og når du som ung pludselig skylder over 50.000 kr., så er du meget begrænset i dine handlemuligheder.

”Derudover holder vi ugentlige aftenmøder i Filosofparken, hvor vi har mange unge beboere, mens vi to gange årligt tilbyder hjælp i forhold til forskuds- og årsopgørelsen”, uddyber Gert.

Boligselskabet var med til at diskutere konsekvenserne af kontanthjælpsloftet på INSP. Foto: Jonas Whitehorn

Kontanthjælpsloftet spænder ben for den gode udvikling

Kontanthjælpsloftet, som får virkning fra den 1. oktober, forventes dog at give sten i skoen for den positive udvikling. Cirka 300 lejere i boligselskabet rammes af loven, og i gennemsnit vil de årlige indtægter efter skat reduceres med 17.400 kr. Ifølge BL – Danmarks Almene Boliger står ca. 14.000 mennesker landet over til at skulle flytte som konsekvens af kontanthjælpsloftet.

”Der er ingen tvivl om, at kontanthjælpsloftet vil blive en alvorlig udfordring i den sammenhæng, men de seneste års imponerende resultater med at nedbringe antallet af udsættelser i Roskilde har gjort, at vi nok er det boligselskab i landet, der er bedst forberedt på konsekvenserne af reformerne. Hvis ikke vi fortsat havde en gældsrådgivning ville vi igen opleve en voldsom stigning i antallet af udsættelser og samtidig ikke have redskaberne til at handle effektivt på de nye udfordringer som reformerne bringer med sig”, mener Francisco Ortega.

Ifølge Gert Hadberg bliver kontanthjælpsloftet dog alligevel mærkbart.

”Vi ved, at antallet af udsættelser vil stige, når vores lejere rammes af kontanthjælpsloftet, så vi arbejder derfor hårdt på at minimere antallet af beboere, der må gå fra hus og hjem. Konsekvenserne af kontanthjælpsloftet er så store, så hvis det årlige antal af udsættelser ender et sted mellem 50 og 60, har gældsprojektet virket godt” uddyber Gert.

”Det er vigtigt for mig til sidst at slå fast, at gældsrådgivningen ikke handler om at bedømme mennesker, men i stedet er rådgivningen en mulighed, hvor respekten for den personlige livskompetence er i centrum. Med det mener jeg, at alle mennesker kan noget, og det handler om at overføre de ressourcer til den nuværende situation, afslutter Gert.

-krj

Henvendelse om denne side til Kunder & kommunikation