16/12-2015 Nyhed til alle

Kontanthjælpsloftet vil ramme udsatte familier hårdt

Flere udsatte familier vil blive sat på gaden, hvis kontanthjælpsloftet bliver vedtaget.

Beboerrådgiver Gert Hadberg frygter, at antallet af udsættelser i Roskilde vil stige, hvis lovforslaget om kontanthjælpsloftet bliver vedtaget.  

Antallet af udsættelser er for tredje år i træk faldende - den udvikling kan kontanthjælpsloftet dog hurtigt lave om på.

Efter flere år, hvor et stigende antal ulykkelige familier er blevet sat på gaden, ser udviklingen nu ud til at være vendt. Beboerrådgiver i Boligselskabet Sjælland Gert Hadberg glæder sig over, at der for tredje år i træk er sket et fald i antallet af udsættelser i Roskilde. Siden 2012 til 2015 er antallet af udsættelser i Boligselskabet Sjælland faldet med 59 %. Dog frygter han, at denne udvikling hurtigt kan vende igen, hvis lovforslaget bliver vedtaget.

Kontanthjælpsloftet vil ramme enlige med børn og betyde, at adskillige vil blive sat på gaden, hvis loven bliver vedtaget. Regeringens lovforslag om kontanthjælpsloftet vil betyde, at 13.000 enlige med børn vil få 22.200 kroner mindre efter skat, siger Danmarks Almene Boliger, BL, i dag til TV2-nyhederne.

Samme bekymring er også at finde hos Beboerrådgiver hos Boligselskabet Sjælland Gert Hadberg, der til daglig arbejder med at forhindre udsættelser i Roskilde. En udsættelse sker, når en lejer ikke kan betale sin husleje.

Frygter for lovforslagets konsekvenser

Gert Hadberg frygter, at lovforslaget vil have konsekvenser for antallet af udsættelser i Roskilde.

”Ud fra tallene fra BL kan vi udlede, at det for Boligselskabet Sjælland vil betyde, at der vil komme en tydelig stigning i beboere, som udsættes, og vi forventer også en stigning i antallet af beboere, der vil få rykkere fordi de ikke har betalt huslejen”, siger han.

Behov for økonomisk rådgivning

Erfaringerne i selskabet har vist, at nogle udsættelser helt kan undgås med en støttende hånd fra Boligselskabet Sjælland, som derfor tilbyder gratis økonomisk rådgivning til beboere i Roskilde, der har svært ved at betale huslejen.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil der være et betydeligt behov for alle former for økonomisk rådgivning i Boligselskabet Sjælland, vurderer Gert Hadberg.

”Træder lovforslaget i kraft forventer, vi et øget behov for økonomisk rådgivning for et yderligere antal beboere. Det forventer vi, fordi det drejer sig om det disponible beløb, herunder det særlige boligtillæg, som netop retter sig mod store huslejeomkostninger for disse familier og ikke de allokerede beløb som eksempelvis børneydelser”, forklarer han.

Kan Boligselskabet Sjælland gøre noget?

Ifølge Gert Hadberg er der ting, som Boligselskabet Sjælland kan gøre for at hjælpe kontanthjælpsmodtagerne, hvis lovforslaget bliver vedtaget.

”Overordnet skal boligselskaberne og herunder også Boligselskabet Sjælland til at fokusere langt stærkere på, hvordan driften kan optimeres. På den måde kan der spares på omkostninger, så vi kan reducere huslejen i den almene sektor og i Boligselskabet Sjælland” siger Gert Hadberg og fortsætter: ”Det er ikke uklogt at overveje, om nogle omkostninger er for store. Det er trods alt beboerne, der skal finansiere omkostningerne. Hvis man kan få lejen ned, så er det med til at give flere mennesker råd til at bo alment, og det vil være godt”.

Det er imidlertid vigtigt at tage udgangspunkt i, at driftsoptimeringen sker ved at engagere beboerne i den almene sektor, mener Gert Hadberg og forklarer:

”Det skal ikke være blinde ’grønthøster-besparelser’, hvor man siger, at næste år skal vi spare X procent af driften. Derimod skal det blandt andet ske ved, at beboerne tager diskussioner af, hvordan deres ejendomsservice og funktioner skal være indrettet, hvordan man holder møder, etc., og på den baggrund træffer kvalificerede beslutninger om at bringe driftsomkostningerne ned”.

Can


Læs også

Stadig færre bliver sat på gaden

Beboerrådgiver Fald i udsættelser har bidt sig fast

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør