21/5-2015 Nyhed til alle

Måling: Sjællandske lejere kræver renovering efter valget

Renovering af almene boliger er det altoverskyggende boligpolitiske emne for de sjællandske lejere. Sjællandspolitikere er enige.

Mere end hver tredje sjællandske lejer mener, at renovering er blandt de vigtigste boligpolitiske emner. Det viser en repræsentativ måling udført blandt boligselskabets lejere.

Mediet Altinget lavede forleden en tilsvarende måling. Den viste, at de danske lejere siger ”problemer i udsatte boligområder”, når de tænker på, hvad der er den allervigtigste boligpolitik.

Vores lejere har oplevet, at vækstpakker og renovering er gået uden om Sjælland
Bo Jørgensen direktør, Boligselskabet Sjælland

”Renoveringsbehovet på Sjælland tælles i milliarder”, understreger direktør i Boligselskabet Sjælland, Bo Jørgensen. De sjællandske lejeboliger har et massivt renoveringsefterslæb i forhold til de andre regioner, en problemstilling lejerne er fuldstændig opmærksomme på.

Mere end hver tredje sjællandske lejer peger på renovering blandt de vigtigste emner. Lejerne sætter generelt problemer i udsatte boligområder højest, viser en måling Altinget står bag. Den megen snak om ejendomsskat har ikke rykket lejernes fokus.



Mere end hver anden, hele 55 % af de sjællandske lejere, sætter renovering på sin top-3.

”Vores lejere har oplevet, at vækstpakker og renovering er gået uden om Sjælland”, forklarer direktør i Boligselskabet Sjælland, Bo Jørgensen.

Benspænd for energirenovering 

Renovering af almene boliger bliver i stor udstrækning udført for penge, der kommer fra støttede lån fra Landsbyggefonden. Men energirenovering er ikke en del af pakken.

"Vi kan lave lejlighedssammenlægninger og meget andet, men når det kommer til at pakke huset ind i noget ekstra isolering, så smækker kassen i", fortæller Bo Jørgensen. Og det er en dårlig idé, mener Bo Jørgensen. For besparelser på energi og ressourcer kan være med til at holde boligudgifterne nede, selvom lejen stiger, når der renoveres. 

"Det er skidt for både staten, kommunen og for lejerne, at mange energibesparelser ikke bliver lavet, simpelthen fordi det simpelt hen ikke er en del af de ting, der kan laves med de støttede lån", mener Bo Jørgensen.

"Vi taler meget om at være miljørigtige. Jeg kunne godt ønske, at Landsbyggefonden kunne spille en mere aktiv rolle i energirenoveringer", konkluderer Bo Jørgensen.

Sjællandspolitikere er enige: Fokus på renovering

Tre sjællandspolitikere er på tværs af partier enige med lejerne i, at renovering og energiindsatser er vigtige.

Mette Gjerskov (medlem af Folketinget for Socialdemokraterne) peger på at indsatsen er på vej.

"Lejerne har virkelig noget at glæde sig til. I de kommende år renoverer vi 10.000 almene boliger i Region Sjælland. Det giver mere end 2000 arbejdspladser – og praktikpladser til de unge", siger Mette Gjerskov (S).

"Jeg forstår godt, at lejerne er utålmodige, for det er rigtig dejligt at skulle i gang med indretningen af en spritnyrenoveret lejlighed, men nu sker der virkelig noget. Mange af boligerne får også energirenoveringer – som en del af projekter finansieret af Landsbyggefonden", påpeger Mette Gjerskov.

Merete Dea Larsen, byrådsmedlem i Roskilde og kandidat til Folketinget for Dansk Folkeparti peger på, at lejerne har en forventning om at Landsbyggefonden kan løfte opgaven med at støtte og udvikle landets almene boligbyggeri. 

"Med disse undersøgelser og efterslæb meget passende spørge sig selv om vægtningen og anvendelsen af midlerne hænger sammen med virkeligheden. Lejerne indbetaler i en forventning om at kunne bo, bare nogenlunde tidssvarende og det mener jeg er et rimeligt krav at stille som lejer", mener Merete Dea Larsen (DF). Hun mener, der er brug for tiltag der sikrer en løbende udvikling af almene boliger så de bliver tidssvarende - også mht. energirenoveringer.

Venstres boligordfører Louise Schack Elholm er enig i, at renovering er særlig vigtig på Sjælland.

"Det glæder mig, at lejerne er enige med mig i det fokus, som jeg har haft i boligforhandlingerne. Jeg har nemlig gennem længere tid sagt, at Sjælland blev overset i forhold til resten af Danmark, når man så på renoveringer af almene boliger. Jeg har derfor kæmpet for, at Sjælland skulle få deres del af renoveringerne.

"Jeg kan godt forstå at lejerne er optaget af kvaliteten af deres boliger. Vi har haft fokus på at muliggøre energirenoveringer. Men jeg kan høre, at man stadig oplever problemer med at gennemføre energirenoveringer.

Målingen viser, at de sjællandske lejere er langt mindre optaget af problemer i boligområderne end lejere i andre dele af landet.

"Boligerne hos Boligselskabet Sjælland har i mindre omfang end mange andre steder problemer med trygheden. Det afspejler sig også i tallene, da lejere hos boligselskabet Sjælland i mindre grad end andre lejere, ser trygheden i boligområderne som et problem. Men det er vigtigt, at det forbliver et trygt miljø, og derfor mener jeg fortsat, at der er behov for en stor indsats på dette felt", slutter Louise Schack Elhom (V).


FAKTA

Meningsmålingen er udført af Boligselskabet Sjælland blandt 1429 lejere med mailadresse. Lejerne er repræsentativt udvalgt efter postnummer, så fordelingen svarer til befolkningstallet. Repræsentativiteten er begrænset af, at boligselskabet ikke har lejere i alle postnumre, men Vordingborg, Holbæk, Køge, Roskilde er repræsenteret.
Meningsmålingen bruger de samme spørgsmål og svarmuligheder som Altinget.
Meningsmålingen har 432 respondenter, hvilket giver et konfidensinterval på 4,7 %-point ved 50 %.
Målingen er udført 28. april – 7. maj 2015.

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør