Den 29. september er det FNs internationale dag mod madspild. I Danmark er Fødevarebanken en organisation, der indsamler overskydende mad fra supermarkeder og producenter, og nogle af varerne kommer hver tirsdag morgen til Karlemoseparkens kulturhus i Køge.
Her bliver der flere gange om ugen holdt café-arrangementer for at styrke fællesskabet i boligområdet.
Vi besøgte morgenmadscaféen, hvor beboerne kommer ned torsdag morgen for at hygge og snakke på tværs.
Jamilla dækker tidligt op til morgenmaden.
De fleste af varerne til morgenmadscaféen kommer fra Fødevarebanken, men det er forskelligt hvad der kommer fra gang til gang, så det er altid en overraskelse. Man betaler selv ti kroner for at deltage, og de penge går til fx ost, som ikke så tit kommer med Fødevarebankens varevogn.
I dag har de været heldige, og der er kommet masser af grønt og frugt, der kan bruges til morgenmaden.
Der er også sækkevis af thebirkes. De har en produktionsfejl, der gør dem lidt svære at bage, men Hanne har udviklet en god teknik.
Tidligere var morgenmaden en buffet, men på grund af corona tager Jamilla op på tallerkenen for gæsterne. Der kommer et meget bredt udsnit af beboerne til den populære morenmadscafé.
Flemming er med på madholdet. Han synes det er fantastisk af være med, for gæsterne er glade og man tager hensyn til hinanden.
Elliot på to et halvt år er yngste deltager. Han er lige hjemme fra dagplejen her til morgen for at være med familien på morgenmadscaféen.
FAKTA
Madspild i Danmark
Hvert år kasseres 720.000 tons mad i Danmark, heraf omkring 460.000 tons fra industrien. Fødevarerne er ikke for gamle, men frasorteres på grund af svigtende salg, sæsonvarer, kort holdbarhed, etikettefejl, handelsembargoer m.m.
Siden 2010 har Fødevarebanken mere end femdoblet distributionen af overskudsfødevarer fra 198 tons i 2010 til 1.350 tons i 2019. Således leverer Fødevarebanken 3,5 tons overskudsmad hver dag svarende til 9.246 måltider om dagen til de mennesker der har allermest brug for det.
Læs mere
I dag var TV2 Lorry på besøg for at tale med de mange mennesker, der omdanner Fødevarebankens varer til caféarrangementer. Vi lægger linket på, når udsendelsen kommer 29/9 kl. 17.00.