31/3-2019 Nyhed til alle

Efter pres: Nu får blandede boligområder bedre vilkår

Nyt forslag om mere samarbejde mellem almene og private opfylder ønsker fra både beboere og kommuner om fremtidens byudvikling.

Direktør i Boligselskabet Sjælland Bo Jørgensen glæder sig over, at politikerne nu gør det lettere at bygge blandede boligområder.   Foto: Jonas B. Whitehorn

Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker at gøre det nemmere for boligorganisationerne at opføre blandede boligbyggerier sammen med private parter. Det skal forbedre mulighederne for at skabe sammenhængende og varierede bydele.

Det fremgår af en politisk aftale og et lovforslag, der netop er fremsat.

Aftalen glæder direktør i Boligselskabet Sjælland Bo Jørgensen.

"Vi oplever et stort ønske om blandede boligområder, og samtidig kan samarbejde med private være med til at holde priserne nede. Derfor er vi rigtig glade for aftalen", siger han.

Nye regler stod højt på ønskelisten

Hidtil har reglerne for nye almene boliger taget udgangspunkt i, at det almene boligselskab selv køber en byggegrund, og udelukkende opfører almene boliger på den. Men både boligselskaber og kommuner har ofte et ønske om blandede boligområder, hvor der er både ejerboliger, privat udlejning og almene boliger. Derfor har Boligselskabet Sjælland ønsket bedre muligheder for samarbejde med private.

"Vi har talt rigtig meget med politikerne om reglerne og ønsket, at det blev lettere at bygge varierede, attraktive boligområder. At det lykkes nu er jo fantastisk!"

Ret frie rammer, så længe udbudsreglerne følges

De almene boligselskaber har hidtil kunnet bruge den såkaldt delegerede bygherremodel, når der skulle samarbejdes med private. Der er er også udviklet juridiske modeller, så almene boliger fx kan bygges ovenpå private boliger. Men modellerne er komplicerede, og Boligselskabet Sjælland har oplevet, at kommuner har været tøvende.

"Nu bliver samarbejdsformen skåret ud i pap. Det skaber tryghed både for os og for de kommuner, vi bygger for", understreger Bo Jørgensen.

Med de nye regler bliver det for eksempel muligt at lade en privat part bygge boliger, hvor en del af dem efterfølgende overdrages til en almen boligorganisation. Det kræver dog, at den private part overholder de samme udbudsregler, som gælder for alment byggeri.


FAKTA

Lovforslaget om blandede boligbyggerier forventes at træde i kraft 1. juli 2019.

Læs politikernes udtalelser

Se lovforslaget 

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør