15/3-2016 Nyhed til alle

Roskilde tester fremtidens affaldssystem

Kløverparken i Roskilde er udvalgt til affaldsforsøg. Affald er en ressource, og mindst 50 % skal genvindes i fremtiden.

Anette Sejersen fra Roskilde Kommune fortalte beboerne i Kløverparken om, hvordan affaldsforsøget kommer til at forløbe. Blandt andet skal beboerne nu sortere bioaffald fra, og flere af de andre affaldstyper bliver gjort lettere. Kun affald, der ikke kan sorteres, skal fremover i den almindelige container. Den omdøbes derfor til restaffald.   Foto: Jonas B. Whitehorn

Beboerne i Kløverparken samledes til orientering om et affaldsforsøg, der i de næste fem måneder skal give Roskilde Kommune ny viden om, hvordan kommunen skal nå målet om at 50 % af alt affald skal genvindes. I Roskilde Kommune betyder det, at kun halvdelen af husholdningsaffaldet fremover må læsses i Energitårnets store ovn.

Kløverparken ligger i Hyrdehøjområdet i udkanten af Roskilde. Området er udvalgt af Roskilde Kommune til et affaldsforsøg, der skal vise, hvordan beboerne i Roskilde når målet om at genvinde 50 % af affaldet.

Det er Folketinget, der i strategien "Fra affald til ressource", har bedt kommunerne nå et mål på 50 % genvinding af affald i 2022. Strategien betyder, at der skal genvindes langt mere bioaffald, metal og plast. Årsagen er, at affaldet indeholder en række værdifulde materialer, for eksempel indeholder madrester store mængder fosfor, som der bliver mangel på i fremtiden. Fosfor er et vigtigt gødningsmiddel for landmændene.

Samtidig bruger genvinding ofte langt mindre energi end det kræver at udvinde de samme materialer fra naturen.


FAKTA

I dag brændes ca. 3,5 mio. ton affald. Det skal ned på ca. 2,7 mio. ton i 2022.
Mindst 50 pct. af husholdningsaffaldet skal genvindes (22 pct. i 2013).
Mængden af organisk affald, der udnyttes, seksdobles for husholdninger og firedobles for restauranter og dagligvarebutikker.
Der genbruges også mere papir, pap, plast, glas, elektronik og metal.

Affald kan både genbruges og genvindes. Genbrug er, når legetøjet kan overtages af et andet barn, genvinding er når plastikken kan hakkes i småstykker og bruges til fx et nyt legetøj.


Anette Sejersen viser forskellige måder at indsamle bioaffald. Affaldet samles og køres til Audebo ved Holbæk, hvor det bliver til kompost til markerne og til biogas, der bruges til at lave strøm.

"Vi ved at der er et stort ønske blandt beboerne om at sortere deres affald. Mange er blevet klar over, at flere af de ting vi omgiver os med, er ved at være udtømt i naturen", fortæller energikonsulent Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt. Derfor er han begejstret for at Roskilde Kommune har inddraget Boligselskabet Sjælland i de forsøg, der skal vise, hvordan affaldsmålet kan nås.

"Viljen er der, udfordringen er at gøre det til en let del af hverdagen. Der er nogle rutiner, der skal lægges om. Men for mange er det også en tilfredsstillelse at se, at der ikke er ret meget restaffald, der går til forbrænding, når alle de værdifulde ting er sorteret fra", siger han.

Projektet følges tæt af områdeleder Jan Obel (tv) og energikonsulent Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt (midten). Anette Sejersen fra Roskilde Kommune fortæller om den nye papirsortering, hvor al slags papir og karton kan komme med, lige bortset fra papkasser og mælkekartoner. Pap skal fortsat i papcontaineren, og mælkekartoner skal i restaffald til forbrænding, fordi de er foret med plastik.

Ud over at det bliver lettere at komme af med metal og papir, er det nye, at Roskilde skal sortere bioaffald fra. I Kløverparkens forsøg bliver madresterne bliver lagt i en pose, som kommunen udleverer. Den indsamles og bliver kørt til Holbæk, hvor den sammen med bioaffald fra 10 andre nord- og vestsjællandske kommuner bliver omdannet til kompost. Komposten bliver ført tilbage til markerne, hvor maden kommer fra, og samtidig produceres strøm svarende til forbruget i over 500 lejligheder.


FAKTA: Sådan skal Roskilde sortere

Glas - genvindes og bliver til nyt glas

Metal - genvindes, sorteres og smeltes til nyt metal

Bioaffald - genvindes, omdannes til kompost og biogas. Biogassen bruges til produktion af strøm

Papir og karton - genvindes i genbrugspap og -papir

Restaffald - forbrændes og energien bruges til produktion af fjernvarme og strøm

I øjeblikket er det for svært at genbruge plast, men når teknologien er på plads, skal også plast genvindes


På affaldsbehandlingsanlægget i Audebo ved Holbæk bliver bioaffald omdannet til tør og velduftende kompost, der køres tilbage til markerne. I processen udvikles store mængder biogas, der omdannes til strøm. Anlægget modtager affald fra sjællandske kommuner svarende til 430.000 indbyggere og producerer strøm svarende til forbruget i over 500 lejligheder.

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør