20/8-2019 Nyhed til alle

Sådan får du den flotteste hæk

Hvornår skal hækkeklipperen frem? Hvilke redskaber er bedst? Og hvordan får du hækken helt lige? Få svar af boligselskabets gartnere her.

Teamleder i Boligselskabet Sjælland - Henrik Merit er i gang med at klippe en ligusterhæk. Henrik bærer en miljøvenlig, batteridrevet hækkeklipper, hvor batteriet sidder på ryggen og derfor belaster armene mindre.   Foto: Jonas B. Whitehorn

Når du bor i bolig med tilhørende hæk, er det altid rart, at den står skarpt - både for din egen skyld, men også for naboernes. Ejendomsfunktionær Peter Nielsen og anlægsgartner Henrik Krum-Møller fra Boligselskabet Sjælland giver her et par gode råd til hækkeklipningen.

Hvornår skal du klippe hækken?

Det er helt op til dig selv, hvor ofte du ønsker hækken klippet - alt efter hvor stor en haveentusiast, du er. En god grundregel er at klippe hækken, når den ser rodet ud. Peter og Henrik anbefaler samtidig, at du klipper hækken alt afhængig af hvor meget og hvor hurtigt hækken vokser. Typisk vokser liguster og tjørn meget. Så her kan to klip årligt være på sin plads, mens bøg kun kræver, at du klipper én gang om året.

 • Første klipning bør ske i juni-juli, når man klipper to gange.
 • Anden klipning bør ske i slutningen af august-september. 

Hvis du ikke fik klippet hækken i juli, går det nok. Så kan du nøjes med at klippe hækken én gang her i august.

Hvilke redskaber? Din hæk – dit valg!

Mange redskaber til samme formål kan forvirre. Hvilken type hækkesaks eller hækkeklipper du vil bruge, er helt op til en selv, men hvad er forskellen på redskaberne? 

 • En manuel hækkesaks fungerer fint, hvis du ikke har så meget hæk at klippe.
 • En eldreven hækkeklipper kan bruges, hvis der er meget hæk at klippe. Du skal bare have adgang til en stikkontakt.
 • En batteridrevet hækkeklipper er superlet, laver mindre larm og er ligesom den eldrevne hækkeklipper CO2-venlig.
 • En benzindreven hækkeklipper er ledningsfri og derfor god, hvis du ikke har en stikkontakt i nærheden. Samtidig kan den klippe de kraftige skud

Klippemetoden 

Inden du starter med at klippe, er det vigtigt at undersøge, hvilke regler din boligafdeling har for, hvor høj hækken må være. Så husk at tjekke vedligeholdelsesreglementet og evt. haveregulativet i din egen afdeling, hvis der er sådan et.

Her får du tre tips, så klipningen bliver så let så muligt – og hækken bliver lige og robust.

 1. Snor-metoden
  Med to pinde og en snor kommer du langt. Sæt en pind i hver ende af hækken og placér snoren lidt højere end den ønskede højde, da du ellers klipper snoren over. Så har du en retningslinje.
 1. Pæreform
  Hækken bør være bredest forneden og smallere i toppen, så sollyset kan nå ned til bunden af hækken. Derudover sikrer du, at hækken ikke knækker eller vælter, når sneen lægger sig.
 1. Start med siderne
  Start med siderne og slut af med toppen. Klip ind/ned til der, hvor du klippede sidst. Vær ikke bange for at klippe for meget. Hækken skal nok vokse ud igen.

God fornøjelse med hækkeklipningen!

/Lindskov

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør