24/8-2015 Nyhed til alle

Staten kan flytte job til Sjælland

Regeringen vil flytte arbejdspladser ud fra København. Det giver god mening, mener Bo Jørgensen. Region Sjælland er på vej med forslag.

Møllebankerne i Borup ligger centralt på Sjælland. Her er der lige langt til København og Næstved. Hvis staten flytter flere arbejdspladser ud på Sjælland giver det flere mulighed for at tage arbejde, samtidig bliver pendlerkøen til København kortere.   Foto: Jonas B. Whitehorn

Regeringen vil komme med et udspil om, hvordan statslige arbejdspladser kan rykke fra København til andre dele af Danmark. Det ventes at ske inden Folketingets åbning 2. oktober.

”Det vil give en stor effekt at rykke en statslig arbejdsplads bare 70-100 km ud i regionen”, mener Bo Jørgensen, der er direktør i Boligselskabet Sjælland. ”Der er mange, der vil bo grønnere og undgå pendlerkøerne. Det bliver en mulighed, hvis der er bedre muligheder for at få arbejde på Sjælland”, konstaterer Bo Jørgensen. 

I dag har region Sjælland sagt, at man er på vej med konkrete forslag til, hvordan det kan ske.


Læs også:

Politiken: Region Sjælland sender ønskeliste - Giv os disse statslige arbejdspladser


”Vi er den af de fem regioner, der har færrest statslige arbejdspladser, så vi er selvfølgelig interesserede i at få det tabte tilbage”, siger Niels Hørup (V), der er formand for de 17 kommuner og borgmester i Solrød.

Bo Jørgensen mener, at det er vigtigt, at Sjælland får flere arbejdspladser.

"Sjælland er kommet rigtig dårligt ud af krisen. Vi mistede mange arbejdspladser, og dem, der bliver genskabt nu, bliver skabt i København”, forklarer han.

”Derfor har vi tidligere peget på, at renovering af boliger kan være med til at skabe sjællandske job, og det er klart, at udflytning af statslige arbejdspladser også vil have en god effekt og både vil skabe job og give noget mere bredde i arbejdspladsudbuddet”, vurderer han.

"På sigt vil det betyde, at flere kan bo, arbejde og leve på Sjælland", konstaterer Bo Jørgensen. 

Arbejdspladser i Kalundborg, Næstved, Faxe og Vordingborg vil også være indenfor pendlingens grænser, hvis en anden i husstanden arbejder i København. Fra Ringsted er der under en time til både København, Kalundborg, Næstved, Faxe og Vordingborg.


FAKTA: Statslige arbejdspladser i København

Region Sjælland nævner tre statslige virksomheder, der kan flyttes ud på Sjælland og tættere på nogle af de store projekter: 

Banedanmark: 2.200 ansatte

Trafikstyrelsen: 400 ansatte

Vejdirektoratet, København: 260 ansatte

Der er 81.261 statsligt ansatte i København og 19.006 i Region Sjælland (Finansministeriet 6. februar 2015).

 

Region  (Årsværk staten)   (Årsværk i alt)   (Pct. årsværk i stat) 
Hovedstaden  81.261   778.326   10,4
Sjælland  19.006  242.378  7,8
Syddanmark  30.459   440.062  6,9
Midtjylland  36.188  476.284   7,6
Nordjylland  17.426   210.263   8,3
I alt   184.341   2.147.313   8,6

 

FAKTA: 100 km fra København

Under 100 km til København. Statslige arbejdspladser på Sjælland giver stadig mulighed for at en anden i husstanden kan pendle til København. Specielt hvis man bosætter sig halvvejs mellem arbejdsstederne.

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør