GUIDE: SÅDAN LUFTER DU UD

Frisk, ren luft i boligen kræver effektiv udluftning tre gange dagligt. Her får du vores guide til, hvordan du lufter ud på den rigtige måde.

Foto: Stock

Boligselskabet Sjællands anbefalinger er, at du bør lufte ud tre gange om dagen i ca. 5 minutter - både sommer og vinter. Det er nemlig langt mere effektivt at lufte ud i kort tid med alle vinduer helt åbne, end at lufte ud i længere tid med vinduerne på klem.

Når du lufter ud, handler det om at få luften i boligen udskiftet så hurtigt som muligt og gerne ved at lave gennemtræk.

LUFT UD – OGSÅ NÅR DET ER KOLDT!

Det er endnu vigtigere at lufte ud om vinteren. Når det er koldt udenfor, bliver indersiden af bygningens ydervægge koldere. Det øger risikoen risikoen for fugtskader og derfor er det vigtigt at lufte ud – også når det er koldt.

DERFOR SKAL DU LUFTE UD

Men hvorfor er det så vigtigt at lufte ud? Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt fra vores energiafdeling giver her sit svar:

”Udluftning sænker CO2-nivauet i boligen og giver dermed et mere behageligt indeklima. Samtidig kan det også være med til at sænke luftfugtigheden, hvilket modvirker skimmel og gør boligen lettere at opvarme.” 

Hvis der er ny mekanisk ventilation i din bolig, behøver du ikke åbne vinduerne for at lufte ud. Du kan åbne et vindue mens du laver mad, da det giver mere luft til dit emfang.

GØR DET TIL EN VANE AT LUFTE UD

For at du husker at lufte ud, kan du kombinere det med andre vaner. Gør det fx når du står op, kommer hjem fra arbejde og inden du går i seng. Eller hvad med at lufte ud, når du alligevel børster tænder?

Husk også, at der kommer meget fugt i boligen, når du laver mad. Derfor anbefaler boligselskabet også at lufte ud, når du har lavet mad.


GUIDE: SÅDAN LUFTER DU UD

  1. Sluk for radiatorerne
  2. Åben vinduerne helt, gerne i flere rum på én gang, så der kommer gennemtræk
  3. Lad vinduerne stå åbne i ca. 5 min
  4. Luk vinduerne igen og tænd for varmen
  5. Gentag – så du lufter ud ca. 3 gange i løbet af en dag

Denne side er opdateret 18/01-2023