Sund bolig uden skimmelsvamp

I boligselskabet går vi op i, at alle bor trygt og godt. Det betyder blandt andet, at dig og dine naboer, skal bo i en sund bolig. Holder vi skimmel for døren, er vi godt på vej mod en sund bolig.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er bittesmå svampe, der vokser på jord- og plantedele i naturen.

Skimmelsvamp kræver tre ting for at kunne vokse: Varme, organisk materiale og fugt. Derfor kan skimmelsvampe vokse i stort set alle huse, når blot der er fugtigt.

Skimmelsvampe lever på organisk materiale.
Skimmelsvampe formerer sig ved hjælp af sporer, som de gennem luften kan sprede vidt omkring.

Sporerne findes overalt, og når de rette betingelser er til stede, begynder de at vokse og sprede nye sporer

Giv din bolig et sundhedstjek

I ca. 400 boliger er der mindre skimmelproblemer, som I beboere selv kan gøre noget ved. Start med at give din bolig et skimmeltjek, når du alligevel gør rent.

Når du svinger støvsugeren og skrubber fliserne på badeværelset, er det en god anledning til at give din bolig et sundhedstjek for skimmel:

  • Ryk møblerne ud fra væggen og tjek for skimmel især i vægge og hjørne ud mod ydremurer
  • Tjek om din udsugning eller og ventilation trænger til at blive renset eller skiftet
  • Rengør emhættens filter jævnligt, så den suger tilstrækkeligt
  • Tjek om der er utætheder omkring gulvafløb, vaske eller i badet. Tjek også om fugerne på badeværelset intakte. Finder du utætheder eller revner i fugerne, skal du kontakte dit områdekontor.

Quiz: Test din viden om skimmelsvamp

Hvor meget ved du egentlig om skimmel? Her er 7 spørgsmål du kan teste din viden med.

10 gode råd: Sådan forebygger du skimmel

Som beboer er din opgave at vedligeholde din bolig. Det betyder blandt andet at du også skal forebygge skimmelsvamp.

Sådan bekæmper du skimmel

Opdager du skimmelsvamp i din bolig så gå ikke i panik. Et mindre område under 10 cm x 10 cm kan nemt kommes til livs med få produkter og grundigt skrub.

Start med at fjerne fugten. Skimmelsvamp er nemlig et tegn på, at din bolig er fugtig. Sørg for generelt at have gode vaner med udluftning.

4 skimmelprodukter du kan bruge

Du kan bruge rengøringsmidler som Klorin eller Rodalon til at desinficere området med skimmel. Du kan også bruge Protox og Hysan, som er skimmeldræbende midler.

Skrub grundigt, hvor det er nødvendigt for at få al skimmelvæksten af. Sørg for at følge produktanvisningen nøje. Bemærk, at midlerne ikke fjerner evt. misfarvninger, der kan opstå som følge af svampevæksten.

Husk også rengøring

Støvsug og vask møbler og gulv grundigt. Husk at bruge en støvsuger med HEPA-filter, så du ikke spreder skimmelsvampesporer ud over det hele.

Vask tøj, sengetøj og alt løst tekstil - fx tæpper og puder - der kan tåle det. Du behøver ikke at vaske ved en høj temperatur, en almindelig vask er nok til at slå sporer ihjel. Hvis du har tekstiler, der ikke kan tåle at blive vasket, kan du sende dem til rensning.

Vi hjælper dig

Hvis skimmel-problemet kommer igen, eller du opdager et større område af skimmel i din bolig, skal du kontakte dit områdekontor på tlf. 46 30 34 60 

Denne side er opdateret 31/03-2023