27/2-2019 Nyhed til alle

Almene beboere før valget: politikerne ved ikke nok om os

Boligselskabet står bag måling, der viser, at almene beboere savner konkret boligpolitik. Mange skifter parti.

En måling gennemført af Boligselskabet Sjælland viser, at 3 ud af 4 almene lejere ønsker, at politikerne taler mere positivt om almene boliger. Målingen viser samtidig at endnu flere – 4 ud af 5 – mener at den politiske debat er langt fra virkeligheden i de almene boligområder. Det får boligselskabet til at love kage til de politikere, der taler positivt om almene boliger.  

Vi giver kage

...til de første 10 politikere, der taler pænt om almene boliger

I forbindelse med Folketingsvalget giver vi kage til de af politikere, der taler positivt om almene boliger.

Alle offentlige udtalelser og opslag på sociale medier kan deltage ved at tagge Boligselskabet Sjælland.

Boligselskabet Sjælland står bag en vælgermåling, som Altinget offentliggør i dag. Målingen viser fremgang til Socialdemokratiet og SF, mens Dansk Folkeparti går tilbage. Altså omtrent det modsatte af tendensen ved folketingsvalget i 2015. Valgforsker professor Kasper Møller Hansen, mener, at tingene er ved at vende tilbage til det normale efter et særligt 2015-valg.

"DF går i denne måling dobbelt så meget tilbage, som de står til at gøre på landsplan. Men det passer også med, at de fik en masse nye vælgere i områderne uden for de store byer i 2015. Så en del af forklaringen kan være, at de samme vælgere nu er gået tilbage til deres gamle parti. Når du først en gang har skiftet parti, er du tilbøjelig til at gøre det igen," forklarer Kasper Møller Hansen til Altinget.

Almene beboere ønsker mere politikerviden

Målingen viser, at 4 ud af 5 beboere ønsker, at politikere får et bedre kendskab til almene boligområder. Og 3 ud af 4 mener, at politikerne bør omtale almene boliger pænere.

"Det jeg hører fra vores beboervalgte er, at politikernes opmærksomhed er rettet mod nogle ting, som man ikke oplever i boligområderne", siger direktør Bo Jørgensen, og henviser dermed til flere års offentlig debat om ghettoer og parallelsamfund. En stor beslutning om renovering af almene boliger i de kommende år er til gengæld udskudt til efter valget.

"Det ønsker vi at gøre noget ved, men på en sjov måde", siger han.

De særligt billige - og små - boliger er stadig det vigtigste boligpolitiske emne blandt almene beboere. Klima, renovering og energi optager også mange.

Konkret boligpolitik er vigtigere end parallelsamfundsdebat

I målingen bliver der spurgt til de tre vigtigste, boligpolitiske emner. Her er det ligesom ved tidligere målinger mangel på små, billige boliger under 3.500 kr. (60 %) og renovering af almene boliger (49 %), der anses for de vigtigste områder.

Boligmangel (34 %) og klimasikring (29 %) følger efter, og først på 5. plads finder vi problemer i udsatte boligområder (16 %) og 7. plads problemer med parallelsamfund (13 %).

Hvis man ser på de største ændringer, er det særligt ”problemer i udsatte boligområder”, der ser et stort fald på 53 %, og ”boligmangel i storbyerne” med en stigning på 18 %. Det store fald i ”problemer i udsatte boligområder” og den lave vigtighed af ”problemer med parallelsamfund” står i skarp kontrast til den store opmærksomhed som regeringens udspil mod parallelsamfund fik; en pakke, der fik navnet ghettopakken, og som efterfølgende blev vedtaget med et meget bredt flertal i efteråret 2018.


Læs mere

Boligselskabet Sjælland: Vælgeranalyse FV19

Piopio: "Politikerne kommer slet ikke nok ud i de almene boligområder"

Lorry: Boligselskab med kagekritik - debatten er langt fra virkeligheden

Altinget: Boligselskab giver kage til oprigtig interesserede politikere

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør