Flotte rammer
Sådan en novemberaften ligger brandstation lidt mørkt hen på vejen ud mod Vindinge. Det ændrer sig, lige så snart man træder ind i gymnastiksalen. Du bliver modtaget af en fast håndtryk – både fra de garvede brandfolk og de unge kadetter, hvor du allerede fornemmer, at her er der nogle unge mennesker, der har flyttet sig de sidste mange måneder.
Igen i år var rammerne festlige, da det årlige hold af brandkadetter dimitterede fra Roskilde Beredskab. Der var velkomst ved beredskabsdirektør Lars Robetje, og efterfølgende takketaler fra borgmester Tomas Breddam og konstitueret direktør Troels Riis Poulsen til hele det fantastiske set-up og ikke mindst de unge mennesker.
Borgmesteren fremhævede med stolthed i stemmen de unge menneskers indsats og glædede sig over, at de var blevet robuste rollemodeller.
Arrangementets højdepunkt var, da de unge kadetter defilerer forbi borgmesteren, beredskabsdirektør og medlemmer af beredskabskommissionen for at modtage guldnål, beviser og gaver – bl.a. et gavekort fra boligselskabet til bio og guf. Herefter skulle de så selv fortælle om deres oplevelser. Så med både glæde og grøde i stemmen blev fællesskabet, samværet, instruktørerne, familien, og det, at man fik skubbet grænser, fremhævet. Det var sygt fedt, som en af de unge fik sagt.
Siena Annebelle, som er en af de unge kadetter, og som bor på Slagteriet, synes, at det er noget af det bedste, man kan melde sig til. Og fedt bare at bundle og få unikke venner og glæde sig over at følge med i de andres udvikling.
”Da jeg stod her i dag og så de unge mennesker, så bekræfter det bare endnu en gang, hvor ressourcestærke de unge mennesker kan være på tværs af kultur, bopæl og skole. De her unge mennesker er bare vokset, skabt et fællesskab og har fået erfaringer og kompetencer, der følger dem resten af livet,” udtaler konstitueret direktør Troels Riis Poulsen.
Lidt fakta
Brandkadetter starter fremover op 2 gange om året og helst med 12-16 deltagere. De møder ind et par gange om måneden. Hele forløbet varer optil 6 måneder.
De unge mennesker er i alderen 14-18 år, og gennem forløbet lærer og øver de førstehjælp, brandbekæmpelse, ulykkeshåndtering, personlig udvikling og teambuilding. Projektet er et samarbejde mellem Roskilde Kommune, Roskilde Beredskab, Politi og Boligselskabet Sjælland. De hele styres af frivillig arbejdskraft fra beredskabsstationen.