22/3-2024 Nyhed til alle

Fuglesang og mågeskrig, sommerfugle og myretuer

Naturen er vigtig – det samme er vores beboere. Her er en opsang for biodiversiteten og et par fif til, hvad du kan gøre ved fx mågeskrig.

Biodiversitet er vigtigt

Hvis du kan høre fugle eller se insekter i haven eller fra altanen, så er det et tegn på god biodiversitet i dit område. Biodiversitet er vigtig for vores natur – fx er nogle sommerfuglearter afhængige af, at der findes myrer.

Nogle steder gør man endda indsatser for at få flere insekter:

Insekthotel ved Ringparken i Roskilde.

Råb og skrig, klatter og tuer

Bor man klos op ad en rågekoloni eller har mågereder på taget, så kan det være noget af et spektakel at være nabo til. Svale- og duereder kan føre til en nærmest imponerende mængde fugleklatter omkring rederne – fx på forruden af din nyvaskede bil. Og en myretue midt i haven kilder bare på en lidt anden måde under vores bare fødder, end græsplænens bløde totter gør.

Biodiversitet er vigtigt, og vi synes helt klart, at man skal give naturen så meget plads, som man kan magte. Men hvis det slet ikke er til at holde ud, så er der selvfølgelig noget, man kan gøre.

Hvad kan du gøre?

Måger og råger
Fuglestøj er en svær sag. Både råger og måger er fredede i ynglesæsonen, så dem kan man ikke sådan lige genhuse. Det kræver en speciel tilladelse fra Naturstyrelsen, og indsatsen kan være en bekostelig affære. 

Tag det op på afdelingsmødet (det plejer at foregå mellem juni og oktober). Det er nemlig din boligafdeling, der skal dække udgifterne til opgaven, og derfor skal din bestyrelse godkende det.

Sådan gjorde beboerne fx igen i år i Bjergmarken i Holbæk:

Information om mågebekæmpelse med vand fra drone.

Svaler og duer
Også svaler og duer skal have fred i ynglesæsonen. En løsning kan selvfølgelig være at montere fuglepigge, så de ikke kan bosætte sig hos dig til at starte med. Men resultatet bliver typisk, at de bare klatter løs hos naboen i stedet for, og på den måde kan en del af jeres husleje ende med bare at flytte problemet videre, indtil hele boligafdelingen er dekoreret med spidse metalpigge…

Afhængigt af konteksten lige der, hvor du bor, kan det jo godt give mening alligevel. Igen – det er et godt emne at tage op til afdelingsmødet, så beboerne i din bestyrelse kan tage stilling til det.  

Myrer
Du kan hælde en kedel kogende vand ned i tuen. Det dræber myrerne og deres larver. Du kan også prøve med gift fra et byggemarked eller et plantecenter.

Hvis myrerne er kommet indenfor, så skal du selvfølgelig af med dem. Prøv i første omgang selv at bekæmpe dem med insektmiddel. Klarer det ikke opgaven, så kan det være, vi skal have fat i en skadedyrsbekæmper – og det hjælper vi selvfølgelig med.

Skulle du være i tvivl om noget, så er du selvfølgelig altid velkommen til at ringe til os på 46 30 34 60 eller skrive en mail på beboerservice@bosj.dk.

Rigtig godt forår! 😊

 

De bedste hilsner

Beboerservice
Boligselskabet Sjælland

Henvendelse om denne side til Kunder & kommunikation