24/11-2021 Nyhed til alle

Gode ideer og et æbletræ til boligministeren

Boligselskabets Sjællands æbletræ fandt endelig en værdig modtager

Spørgsmålene var mange og forventningerne store da Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad forleden besøgte Boligselskabet Sjælland. På dagsordenen var der både et æbletræ, indexlån og et besøg i én af de lejligheder, som lige nu er ved at blive renoveret i Ringparken.

Allerede inden ministerbilen drejede om hjørnet var Boligselskabet Sjællands formand Tom Frederiksen og næstformand Bodil Nielsen parat til at tage imod. Det sammen var direktør Bo Jørgensen, som tilmed stod klar med et æbletræ. Træet satte han allerede ved sidste folketingsvalg på højkant til en person, som i særlig grad taler for de almene boliger og de mennesker der bor i dem. Her er Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek svær at komme uden om. Så da han besøgte Ringparken i Roskilde, så skulle han naturligvis have Bo Jørgensens æbletræ, som selvfølgeligt var særligt udvalgt til lejligheden.

Vink med en æblekvist

”Er det mon et Ingrid Marie – eller et Belle de Boskoop”, svarede Kaare Dybvad lidt spørgende, da en drillende Bo Jørgensen ville teste ministerens evner ud i æblesorter.

”Kom nu Kaare. Det kan du gøre bedre”, fortsatte Bo Jørgensen.

” Åhh… Det er selvfølgeligt et Ritt Bjerregaard æbletræ”, kom det så med et stort grin fra ministeren. Og det var lige hvad det var.  For det var jo netop Ritt Bjerregaard, der som overborgmester i København tilbage i 2005 forsøgte sig med 5000 boliger til 5000 kroner. Boligerne var tænkt til de mange københavnere, som allerede dengang havde svært ved at finde en bolig der var til at betale.

Den hentydning var Kaare Dybvad helt med på. Han forstod så udmærket Bo Jørgensens vink med en æblekvist og takkede for både tilliden og æbletræet. Men med en kold november-vind om ørene og udsigten til kaffe i Ringparkens Beboerhus, så var tiden nu inde til at få talt lidt mere alvorligt om de forskellige udfordringer som Boligselskabet Sjælland står med her og nu. En af dem er at et byggeboom og mangel på materialer i øjeblikket presser priserne på nybyggeriet op. Formanden for Boligselskabet Sjælland, Tom Frederiksen, foreslog derfor ministeren at øge byggerammen og benytte de ekstra midler til at sikre at nybyggeriet blev bæredygtigt og energirigtigt.

Dyre og besværlige lån

Helt konkret slås en del boligafdelinger med en særlig type af lån, som var meget anvendt 1982-1998. Men det bliver de ikke mere. De såkaldte indexlån er nemlig rigtigt dyre og svære at komme ud af.

”Vi har en del afdelinger med de her dyre indexlån, fordi vi byggede meget i den periode. Det er lidt en tikkende bombe, fordi de her lån er så svære at komme ud af. Det er meget teknisk og bestemt ikke let, så jeg forventer ikke, at du bare lige fikser det”, sagde Bo Jørgensen til ministeren, hvorefter han drillede satte endnu et træ på højkant.

” Men Kaare, hvis du nu får en lys ide, som kan få bugt med de her kedelige indexlån, så lover jeg dig, at du skal få et pæretræ næste gang du kommer”.

Milliarder til almene boliger

Men når nu ministeren rent faktisk var i Ringparken, så skulle han heller ikke snydes for en guidet tur i afdelingen. Her kunne beboerformand Ghita Aagaard invitere Kaare Dybvad ind i en af de lejligheder, der lige nu er ved at blive renoveret, som en konsekvens af boligaftalen fra 2021, hvor der blev afsat ikke mindre en 30 milliarder til renovering af almene boliger.  

Nu venter vi spændt på resultaterne af regeringens seneste boligudspil og håber på, at de store byer på Sjælland også er med i puljen, som kan se frem til flere almene boliger. I Ringparken glæder de sig mest til deres nyrenoverede boliger. 

/avl

Henvendelse om denne side til Kunder & kommunikation