16/11-2018 Nyhed til alle

Knap får CORO-pris for bedste klimaidé 2018

En knap, når boligen føles kold, og en bruser, der genbruger vandet. Det er bæredygtige vindere af årets CORO-udfordringer.

Boligselskabet Sjælland stillede virksomhederne en udfordring: Lav en løsning til vedvarende energibesparelser. Nu er der udviklet en varmemester-knap og en bruser, der kan genbruge vandet.   Foto: Jonas B. Whitehorn

CORO er et samarbejde, der bringer nytænkende virksomheder sammen med dem, der virkelig kan spare på energien.

Danskerne bruger hvert år 40 milliarder kroner på energi til boligen, og placerer dermed boligerne som en af de største klimasyndere. Derfor har Boligselskabet Sjælland stillet to opgaver til virksomhederne i CORO-netværket.

"Hvordan får vi bæredygtige energibesparelser i boligen", spørger Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt, der arbejder med koordinering af boligselskabets energiindsats. Med spørgsmålet peger han på, at netop den bæredygtige energibesparelse er svær at nå, for det betyder, at der skal laves en både menneskelig og teknisk indsats. Og det er virkelig lykkedes for vinderne i år, mener han.

Det er Danfoss, NorthQ og ClimAid, der sammen har udviklet en knap i boligen. En simpel løsning, der kan spare store mængder energi.

Danfoss har sammen med to andre virksomheder udviklet et system, der arbejder som en dygtig varmemester og samtidig gør det let for beboerne.

"En indeklimamåler og en knap, beboeren kan trykke på, giver et både objektivt og subjektivt billede af indeklimaet", forklarer Ulrik. "Ofte bliver der sendt mere varme frem til boligerne end der bliver brugt - og det koster lejerne penge. Kanppen kan sikre, at der kun bliver sendt netop den mængde frem, der er behov for."

"Når tilstrækkeligt mange beboere har trykket og sagt "hit med noget mere varme", så taler den sammen med Danfoss-systemet og skruer en smule op igen."

"Det er nemt og bekvemt for beboerne, og kan spare store mængder energi", vurderer han.

Sammen med FORS udfordrede Boligselskabet Sjælland virksomhederne til at spare vand. Her fik Orbicon prisen for en løsning, der kombinerer lokal regnvandsafledning, klimasikring og genbrug af regnvand.

Ud over den vindende løsning, leverede virksomheden Flow Loop også et imponerende løsningsforslag til Boligselskabet Sjællands udfordring. De har udviklet et system, der genanvender vand fra brusebadet. Anlægget suger vandet op fra gulvet, renser og filtrerer det, så man kan fortsætte badet uden at bruge mere vand. Det rejste en skov af hænder fra konferencens dommere, der ville vide om ikke det var klamt. Men faktisk er anlægget testet og holder vandet 20 gange under grænseværdien for badekvalitet. Samtidig med vandbesparelsen, sparer man store mængder energi, fordi vandet kun skal varmes op én gang.

Og det overbeviste dommerne, der gav løsningen konferencens hovedpræmie på 20.000 kr.

"Jeg håber vi kan arbejde videre med begge løsninger, for de rummer nogle virkelig spændende besparelser", siger Ulrik Eggert Knuth-Wintherfeldt.


Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør