9/7-2021 Nyhed til alle

Lynhurtigt internet dækker snart alle

Det var et krav, at alle boligområder skulle med, da internet-aftale blev indgået. Aftalen giver beboerne frit valg uden huslejestigning.

Mange hundrede kilometer fiberkabler bliver gravet ned og ført ind i alle boliger i Boligselskabet Sjælland. De tynde glastråde giver adgang til lynhurtigt internet. Selvom aftalen ikke betyder huslejestigning, giver den adgang til frit valg mellem en lang række udbydere af internet, tv og meget andet.   Foto: Jonas B. Whitehorn

Boligselskabet Sjælland har aftalt med TDC-Net, at alle boliger skal tilsluttes med fibernet til internettet. Aftalen koster hverken boligselskabet eller beboerne noget, men svarer til en investering i 100-millionerklassen. Når fiberen er kommet ind i boligen, giver den adgang til frit valg mellem en lang række udbydere af internet, tv og forskellige former for underholdning.

"Det er en super god aftale for beboerne", fastslår vicedirektør Troels Riis Poulsen, der selv var med til at forhandle aftalen.

"Den betyder for det første, at alle boligområder er kommet med. Både dem, der ligger tæt i de store byer, og de boligområder, der ligger mere spredt eller i mindre byer. På den måde er det en meget solidarisk aftale, for i Roskilde midtby skal man nok komme hurtigt på internettet, mens det er dyrere, sværere og måske helt umuligt i de mindre byer og dér, hvor boligerne ligger mere spredt", forklarer han. 

"For det andet giver det en valgfrihed. Selvom det er en TDC-virksomhed, der investerer og laver gravearbejdet, så betyder TDCs størrelse, at de er underlagt en række krav fra konkurrencemyndighederne. De skal stille fiberen til rådighed for andre udbydere. Det betyder at man kan vælge den udbyder, man har lyst til. Det betyder også, at man kan være helt fri for at bruge fiberen til noget. I andre løsninger kan man være bundet til at betale for fiber og administration", siger Troels Riis Poulsen.


FAKTA: Nu har du frit valg

Engang skulle man betale for den tv-pakke, som afdelingsmødet havde besluttet i en kollektiv aftale. Men i 2016 betød en ny lov en ret til frit tv-valg. Loven gør, at ingen beboere kan tvinges til at betale for en bestemt tv-løsning, hvis de ikke ønsker det. Læs mere om tv i din afdeling.

Fibernet

Fiber-aftalen giver dig adgang til endnu flere muligheder. Når fiberen er kommet ind i din bolig, kan du frit vælge mellem en lang række udbydere af internet, tv og meget andet. Den officielle liste finder du her. Du kan sammenligne priser på tjekbredbaand.dk/fibernet eller samlino.dk/bredbaand

Hvis du ikke har brug for fiberen, betaler du ikke for noget. Der er heller ingen skjulte udgifter over huslejen.


En aftale, der holder huslejen i ro

Mange boligselskaber investerer selv i kabler og udstyr, så beboerne kan komme hurtigt på internettet. Det sker blandt andet i København, og i Køge er der netop indgået aftale om bolignet til Køge Boligselskab. Det kræver dog en investering, som alle beboere er med til at betale, påpeger Troels Riis Poulsen.

"Når man ser på det månedlige abonnement for internet som beboer, bliver man nødt til at indregne etableringsomkostningerne. Etablering af fibernet til alle vores afdelinger er en kæmpe entreprise, som koster et trecifret millionbeløb. Installationen fra TDC-Net koster ikke os noget. Boligselskaber, der selv etablerer, skal finansiere det over en årrække. Det beløb bliver en del af huslejen – også for dem der ikke gør brug af fibernettet", forklarer Troels Riis Poulsen. 

3 af 4 boligafdelinger er tilsluttet

Karina Mindegaard er indkøbschef og sidder med overblikket over, hvor langt gravemaskiner og installatører er kommet.

"88 boligafdelinger er afsluttet og har det nye stik siddende, og flere tusind beboere har adgang til det lynhurtige internet. Så lige nu går det rigtig stærkt. Vi forventer at alle afdelinger er færdige i 2021, lige med undtagelse af dem, hvor vi har rykket til 2022 for eksempel fordi der er ved at blive renoveret", fortæller Karina Mindegaard. 

"Der blev lagt en tidsplan, da aftalen blev indgået, men corona har især forsinket det indendørs arbejde, hvor fiberen skal afsluttes med en boks", forklarer Karina Mindegaard.

Når gravearbejdet er afsluttet, skal græs og fliser laves i orden. I den enkelte boligafdeling er det driftslederen, der aftaler og godkender arbejdet.

"Reetablering er en vigtig del af aftalen. Vi sikrer, at de bliver helt færdige, inden vi accepterer en aflevering", slutter Karina Mindegaard. 

-jbw

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør