1/3-2019 Nyhed til alle

Milla Andersen fra Lunden runder 100 år

Milla kunne i denne måned fejre sin 100 års fødselsdag. Hun ser bl.a. tilbage på et århundrede, hvor hun har haft stort og småt tæt på livet

Milla Andersen i sit hjem i Lunden.   Foto: Lindskov

Det er ikke hver dag, at en beboer i Boligselskabet Sjælland kan fejre 100 år. Derfor var det et interessant møde, da vi var på besøg hos Milla Andersen, der bor i boligafdelingen Lunden i Viby Sjælland, for at tale om hendes opskrift på de 100 år og høre hendes oplevelser og tanker om samfundets udvikling.

"Jeg har nået de 100 ved at arbejde, være tilfreds med min tilværelse og ikke lade mig gå på af modgang", siger Milla Andersen.

Hun er meget glad for at bo i Lunden, hvor især viceværten hjælper til, hvis hun har en pære, der skal skiftes eller en dør, der binder, da hun pga. osteopose ikke er særlig mobil længere. Hun flyttede til Lunden i 2002 og har i dag et landligt islæt i sin baghave med udsyn til marker og fodboldbaner samt en velholdt have, som naboen passer for hende.

"Nabohjælpen i området er virkelig fantastisk. Jeg er så glad for at bo her. Vi hilser altid på hinanden, og de mere mobile beboere holder øje med os, der skal have mere hjælp til tingene", forklarer Milla Andersen.

Milla Andersen modtog ligesom alle andre 100-årige et brev fra dronningen. Foto: Lindskov

Fejret af 60 mennesker

Milla Andersens stue er fyldt med blomster og kort fra hendes fødselsdag, som blev fejret forleden med børn, børnebørn og oldebørn. Her havde Millas søn arrangeret åbent hus i et forsamlingshus tæt på Millas bolig, hvor hele familien var samlet – sågar hendes søn, som bor i Seattle USA, havde taget turen til Danmark.

"Jeg er meget taknemmelig for det store fremmøde på 60 mennesker. Det var en flot og gennemtænkt fødselsdag, som min søn havde valgt at holde for mig. Så det skal han have stor tak for", lyder det fra en rørt Milla Andersen.

Milla Andersen fejrede sin fødselsdag den 14. februar og modtog i den forbindelse en masse blomster, der sætter et flot præg på stuen i Lunden. Foto: Lindskov

Livet inden Lunden

Det landlige islæt er ikke kun noget, Milla nyder synet af i Lunden. Fra 1942-2002 boede hun på en gård i byen Dåstrup, der grænser op til Viby, sammen med sine børn og sin mand. Her drev familien en svinefarm på 20 tønder land, hvor de havde 250 grise gående, som hun ofte passede og drev alene.

Milla har nemlig altid været et arbejdsmenneske. Da hun blev 15 år, stod hun i en bagerforretning. Efter det arbejdede hun på en tekstilfabrik, hvor hun kunne sy op til 60 habitter om dagen. Dette var samtidig også hendes arbejdsplads under krigen.

"Der var ikke mange stoffabrikater under 2. verdenskrig, hvilket betød nedsat arbejdstid. Til gengæld fik vi til opgave at sy de tyske soldaters uniformer, som var flotte, men stadig ikke den bedste opgave man kan tænke sig, når de havde besat Danmark", fortæller Milla.

Her ses et billede af Milla Andersens gård i Dåstrup nær Viby, som hun boede på indtil 2002, hvor hun flyttede til Lunden. Foto: Lindskov

Transporterede møbler i hestevogn

Milla Andersen er imponeret over den store udvikling, der er sket i samfundet på hendes 100 år – især den måde infrastrukturen og transportmulighederne har ændret sig igennem årene.

"Hvis man skulle flytte i gamle dage, transporterede man sine møbler med tog og fik en hestevogn til at køre dem til døren. I dag kan man nemt hyre en lastbil, hvis man skal have transporteret store genstande. At vi nu er blevet mere mobile er en interessant udvikling i samfundet og noget, som man måske glemmer at sætte pris på i hverdagen", lyder det fra den livserfarne beboer.

Da Milla Andersen flyttede ind i Lunden i 2002, skete det dog uden hestevogn. Hun var en af de første beboere og var i starten aktiv i forhold til at beplante haven. Selvom hun er rundet de 100, er hun stadig meget livsglad og nyder det samvær, hun har med de andre beboere i lunden.

/Lindskov

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør