28/11-2017 Nyhed til alle

Rughaven får samvær under åben himmel

Friluftsrådet bad om de bedste friluftsprojekter i almene boligområder. Rughaven, Roskilde fik 3. plads, og får dermed fornyet sit udeareal.

Francisco Ortega (tv) overrækker Friluftsrådets pris på vegne af Almene Boligdage. Karin Hershøj (th) er formand i afdelingen og Signe Jacobsen bagved er med i haveudvalget, der står for projektet.   Foto: Jonas B. Whitehorn

Rughaven ligger på en skråning ned mod Roskilde Domkirke. Karin Hershøj er formand for boligafdelingen og fortæller at området nok har været nyttehaver en gang.

"Pas på jernbanesvellerne", advarer hun. Træet er flækket på langs og jorden har forskudt svellerne i uregelmæssige rækker.

Græsplænen på skråningen har en fantastisk udsigt, et par gynger til områdets børn og børnebørn og et ret stort legehus. Men der er ikke så meget at lave for voksne, selvom en havestol tyder på en solkrog om sommeren.

Signe Jacobsen fortæller, at afdelingen lavede bålarrangement sidste sommer. Det trak mange beboere, og måske var det sådan idéen om at indrette pladsen til lidt mere friluftsliv opstod.

Francisco Ortega modtog 3.-præmien i Friluftsrådets konkurrence på Almene Boligdage i Aarhus. "Det er godt gået af Rughaven", mener han.

Haveudvalget deltog i hvert fald i Friluftsrådets konkurrence om udeområder i almene boligområder. Og stor var glæden, da boligselskabet modtog en 3.-præmie på 50.000 kr. til projektet på almene boligdage i Århus i weekenden. I dag er udviklingschef Francisco Ortega kommet forbi med diplomet for at viderebringe det til boligafdelingen.

Haven på skråningen skal omdannes til et sted med flere friluftsaktiviteter.

"Til august næste år regner vi med at være klar", fortæller Karin Hershøj. "Så er området indrettet med en ny skråning, højbede med krydderurter og bærbuske og en ny bålplads."

De glæder sig begge til fornyelsen af fællesområdet. Lejlighederne har nemlig hverken altan eller terrasse, og så det er rart at være i haven. Samtidig er lejlighederne ret små - de fleste er under 60 kvm, og Signes er fx 40 kvm.

Legepladsen og et stort legehus bliver en del af projektet. Om sommeren leger børnene isbutik ud ad vinduet, viser Signe Jacobsen.

"Det er fantastisk at vi fik prisen, og jeg glæder mig rigtig meget til det er klar", siger hun.

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør