8/10-2021 Nyhed til alle

Se billederne: Skademosen gik med le

Den nye boligafdeling Skademosen er omgivet af vilde blomster. For første gang ville beboerne slå området med le.

  Foto: Jonas B. Whitehorn

Martin er formand i Skademosen. Han har planlagt en arbejdsdag, hvor beboerne lærer at slå med le og får mere at vide om, hvordan de vilde blomsterområder kommer til at udvikle sig.

Nicolas Klæstrup har firmaet Vild Eng Naturpleje. Han er kommet for at undervise beboerne i, hvordan man bruger det gamle landbrugsredskab.

My på 11 år bliver grebet af, hvordan leen skærer sig gennem stænglerne. I Skademosen er det især cikorie, der har klaret sig godt fra frøblandingen, der er sået på den grusede jord. "Jeg er ekspert," konstaterer My stolt.

Cikorie får flotte blå blomster og kraftige stængler.

En vigtig del af at slå med le er teknikken til at slibe det lange skær. My sliber først fra den ene side, og så stryger hun fra den anden side. "Man kan mærke, når den bliver sløv", forklarer hun.

Efter to timer er der slået et stort stykke blomstereng. Både store og små har hjulpet til med arbejdet.

Klokken tolv er der pause med norske vafler, myseost og syltetøj.

Efter frokostpausen viser Nicolas lidt mere om, hvad det er for nogle blomster-arter, som Skademosen har. Der er dels nogle blomster, der er kommet med frøblandingen. Men han finder også nogle, der er ved at indvandre fra områderne omkring Skademosen. "Mangle blomster kræver at der er noget bar jord at etablere sig på", forklarer han.

Nicolas trækker en cikorie op for at vise den tykke rod. "Cikorie klarer sig godt selv på en tør sommer, fordi den har en dyb rod," forklarer han. Både blade og rod på cikorien kan spises.

Mange af de vilde blomster har smukke farver. Grunden til at området skal slås med le er, at blomsterne forsvinder, hvis ikke de bliver slået og plantematerialet bliver taget væk. Hvis området får lov at gro til, er det græsset, der overtager på sigt.

 

Nicolas forklarer at mange af det én-årige blomster kommer til at forsvinde, mens de to- og flerårige kommer til at overtage. Han finder den to-årige slangehoved, der første år kun er en flad, grøn stjerne, men som næste år bliver en høj, flot plante med blå blomster.

 

Ledagen har været en stor succes og bliver gentaget igen næste år. Samtidig har beboerne lært en masse nye plantenavne og kan genkende dem på de vilde blomsterenge.

-jbw


FAKTA:

Ledagen i Skademosen er arrangeret af Martin og de øvrige beboere. De har selv købt fem leer og regner med at holde ledag igen næste år. "Måske to gange," siger Martin.

Hvis man vil aftale at låne leerne af Skademosen og prøve at lave noget i egen afdeling, kan man skrive til skademosen.bestyrelse@gmail.com 

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør