5/12-2019 Nyhed til alle

Den helt store sparegris: kæmpe vandbesparelse på vej

Boligselskabet Sjælland er gået i gang med at skifte til sparebrusere. Det medfører vandbesparelse på et helt svømmebassin - om ugen.

Sparebrusere i Boligselskabet Sjælland skal redde 50.000.000 liter varmt vand fra at løbe i afløbet. Det giver hver enkelt beboer en kontant besparelse på 400 kr. om året, vurderer boligselskabet.   Foto: Jonas B. Whitehorn

Det må være lige før det kan mærkes på vandværkerne, når Boligselskabet Sjælland skifter til sparebrusere i alle boliger. De nye bruserhoveder kommer nemlig til at spare over 50 mio. liter vand, og det svarer til vandet i et helt sports-svømmebassin - hver eneste uge.

"En tredjedel af danskernes vandforbrug sker under den varme bruser, så det er et godt sted at sætte ind", forklarer boligselskabets klima- og energiekspert Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt.

Og besparelsen sker i to omgange. Dels er det godt at spare på vandet, og samtidig sparer beboerne masser af energi, der ellers skulle være gået til at varme de store mængder vand op.

Ja, sparebrusere virker

I løbet af det kommende år udskifter boligselskabets servicefunktionærer ikke mindre end 10.000 brusere. Det sker samtidig med boligselskabets almindelige boligservice, hvor installationerne i hver enkelt bolig alligevel bliver gået igennem. Inden da er de nye bruserhoveder testet efter alle kunstens regler.

"Kolleger og beboere har hjulpet med at teste de nye sparebrusere. En sparebruser bruger jo langt mindre vand, så derfor kunne man godt forestille sig, at den ikke var så effektive", siger Ulrik. Men testen gjorde bekymringerne til skamme.

"Alle tilbagemeldinger siger, at sparebruserne er mindst lige så rare og effektive, som den gamle bruser", fastslår han. Alligevel er det helt op til beboerne, om de hellere vil beholde den gamle bruser.

"Vi efterlader det gamle bruserhoved i boligen, så man kan bare sætte det på igen, hvis man vil. Det er jo beboerne selv, der betaler for både vand og opvarmning", slutter Ulrik.


Så meget vand sparer man

-jbw

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør