30/6-2022 Nyhed til alle

Stedet hvor vi vil mødes

Boligselskab, arkitekter og universitet vil forske sig til, hvordan man skaber de steder og rum, hvor vi gerne vil mødes.

Beboerne i Skademosen bruger naturen og den vilde eng som et sted, hvor alle kan mødes og bidrage til fællesskabet.   Foto: Jonas B. Whitehorn

Et rart sted at være

Vi kender alle sammen følelsen af at være et sted, hvor det er rart at mødes og godt at være. Men, hvis det sted ikke lige findes, hvordan skaber man så det ”perfekte mødested” - og hvad er det der skal til for, at et sted også bliver et mødested. Det har Boligselskabet Sjælland sat sig for at finde ud af sammen med forskere fra Roskilde Universitet og arkitektfirmaet Cornelius Vöge. Sammen har de tre parter netop sparket et innovationsprojekt og en erhvervs-ph.d. støttet af Innovationsfonden i gang.

”Vi har rammerne for at skabe rum og steder, hvor mennesker kan mødes. Dem skal vi udnytte og vi skal turde at gå nye veje og være med til at forske og udvikle. Målet er, at vi om nogle år står med en model med konkrete og forskningsbaserede bud på, hvad der skal til for at skabe mødesteder med mere liv og fællesskab ude i vores afdelinger”, siger direktør i Boligselskabet Sjælland Bo Jørgensen.

Forskning ude i virkeligheden

I arkitektfirmaet Cornelius Vöge glæder de sig også til at komme i gang med samarbejdet. Her har man mange års erfaring med at lave lokale mødesteder. Steder, som er virkelig vigtige for vores sociale sammenhængskraft, mener arkitekt, partner og administrerende direktør Nanna Vöge, der også er medstifter og tidligere bestyrelsesformand for det mangfoldige medborgerhus INSP i Roskilde:

”Det har så stor betydning for vores trivsel og fællesskab i det lokale, at vi ser hinanden, kender hinanden, hilser på hinanden og er der for hinanden. Vi har derfor brug for steder at mødes, også med dem, der ikke ligner os selv. Fra arbejdet med INSP har vi en masse viden om, hvad der virker og ikke virker, men i projektet her ser vi ud i verden for at finde flere gode eksempler”, fortæller Nanna Vöge.

Det er hos Cornelius Vöge, at erhvervs-ph.d.-studerende Xiaobo (Mimi) Shen er ansat de kommende 3 år. Her skal hun med et både dansk og internationalt perspektiv forske i, hvad der skal til for at udvikle gode hverdagsmødesteder, der netop fremmer trivsel og fællesskab.

Fælles innovationsprojekt

Samarbejdet mellem Boligselskabet Sjælland og Cornelius Vöge sker med forskningsstøtte fra Roskilde Universitet. Her vil professor Jørgen Ole Bærenholdt fra Institut for Mennesker og Teknologi fungere som vejleder for erhvervs-ph.d.-studerende Xiaobo (Mimi) Shen og så at sige være den videnskabelige garant for resultaterne.

”For os, der arbejder med byplanlægning på Roskilde Universitet, er det et spændende projekt. Vi går altid efter at arbejde med virkelige problemstillinger, så vi håber, at det her kan blive startskuddet til noget mere. Både i forskningen og i vores ny By & Plan-uddannelse er det helt centralt at forstå, hvad der får steder til at virke, og hvilke processer og strategier der fører til gode mødesteder”, siger professor Jørgen Ole Bærenholdt, Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet.

Pressemeddelelse offentliggjort 30.6.2022

Henvendelse om denne side til Kunder & kommunikation