11/10-2019 Nyhed til alle

C40: Stor interesse for træbyggeri

Byggechef Per Bro fortalte om erfaringerne med træbyggeri fra Skademosen på C40-konference i Realdania. Why wood?, spurgte han.

Socialdemokratiets klimaordfører Anne Paulin deltog på C40-konference om klimavenligt byggeri. Boligselskabets byggechef Per Bro var inviteret til at fortælle om de praktiske erfaringer med at bygge i træ.   Foto: Jonas B. Whitehorn

København er i denne uge præget af den store C40-konference. C40 er sammenslutningen af byer, der lever op til Parisaftalens klimamål. Den eksklusive klub tæller i øjeblikket knap 100 byer, hvor København er iblandt.

Det økologiske Råd var værter for en konference om, hvordan træ kan være med til at reducere byggeriets klimapåvirkning. Op mod to tredjedele af en ny bygnings klimaaftryk sker nemlig alene ved at den bliver bygget - den sidste tredjedel er energiforbruget i det næste 100 år. En af de første til at finde ud af, at det hænger sådan sammen, er seniorforsker Harpa Birgisdottir fra Ålborg Universitet, der var blandt oplægsholderne på konferencen "Embodied Energy and Carbon Storage in Buildings" i Realdanias bygning på Jarmes Plads.

Byggechef Per Bro gennemgik erfaringerne med træbyggeri i Skademosen.

Træ er nemt og godt

Fra Boligselskabet Sjælland var byggechef Per Bro var inviteret for at fortælle om de helt konkrete og praktiske erfaringer med at bygge med træ. Boligselskabet Sjælland er nemlig blandt de første i Danmark, der bygger med massivt træ. Det sker i Bolig-træ konceptet, hvor boligerne i Skademosen er de første af flere hundrede boliger, der skyder op i de kommende år.

Per Bro præsenterede erfaringerne fra de nye boliger i Skademosen under overskriften "Why wood?". Svaret, fortalte Per Bro, er at træ er ikke bare positivt for klimaet, det er også lettere og mere fleksibelt at bygge i. Samtidig giver de åbne træoverflader indendørs et helt specielt indeklima.

Klimaordfører: "Ja, det skal vi arbejde med"

Konferencen blev afsluttet med politisk indlæg fra Anne Paulin, energi-, forsynings- og klimaordfører for Socialdemokratiet. Hun erkendte at der er lavet meget lidt politik om bygningers CO2-aftryk, men forventer, at det får en fremtrædende rolle, når der skal tages konkrete inititativer på baggrund af klimaloven, der forventes vedtaget senere på året. Hun tog også eksperternes ønske om mere regulering til sig. Regler og krav kan nemlig være med til at åbne nye, internationale markeder sammen med de konkrete, danske erfaringer.


Billedserie

-jbw

Henvendelse om denne side til nyhedsredaktør